Analist politic: „Ar fi bună o inițiativă să avem o stradă în cinstea lui Alexei Navalnîi”
Analistului politic Ion Tăbârță consideră că „ar fi bună inițiativă” dacă autoritățile de la Chișinău ar numi o stradă din capitală în cinstea opozantului rus Alexei Navalnîi. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău. Reprezentanții Primăriei municipiului Chișinău spun că există „foarte multe întrebări tehnice”, iar procedura ar dura „și un an”.
Analistul politic a propus strada pe care se află Ambasada Rusiei în R. Moldova, o parte din strada Toma Ciorbă.
„Poate ar fi bună o inițiativă în R. Moldova ca să avem o stradă în cinstea lui Alexei Navalnîi. S-ar putea o porțiune din strada Toma Ciorbă, unde se află ambasada Rusiei să îi poarte numele, dacă vorbim de simbolisme. Ei bine, poate fi interpretată ca o provocare însă, pentru a ține minte și a prețui libertățile democratice și individuale, ar fi bine să avem o stradă în Chișinău cu numele lui Alexei Navalnîi”, a spus Ion Tăbârță.
Contactat de Zdg, specialistul principal pentru relaţia cu mass-media în cadrul Primăriei, Vasile Chirilescu, a explicat: „Nu hotărăște Primăria, consiliul municipal aprobă. Există o procedură, trebuie să vină cu o inițiativă cineva, să facă un proiect de hotărâre. (…) Trebuie să schimbe lumea actele, contracte de proprietate, adrese poștale… Sunt foarte multe întrebări tehnice. Nu-i pur și simplu așa, cineva vrea și a schimbat. Trebuie să aibă loc consultările publice. Poate dura și un an, poate mai puțin. Depinde cât de repede sunt parcurse etapele”.
La București, strada pe care se află Ambasada Rusiei ar putea fi redenumită Alexei Navalnîi. O hotărâre în acest sens urmează să fie supusă votului în Consiliul General al Capitalei României, scrie tv8.
Pe 19 noiembrie, la Bruxelles, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că regimul mondial de sancțiuni al Uniunii Europene în materie de drepturi ale omului, va purta numele lui Alexei Navalnîi.
Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat
Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.
Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”.
Trupul neînsuflețit al opozantului s-ar afla la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Totuși încă nu a fost efectuată autopsia, iar membrii familiei lui Navalnîi încă nu au acces la corpul neînsuflețit al acestuia.
Tribunalul orașului Salekhard a anunțat că va examina abia în luna martie plângerea mamei lui Alexei Navalnîi, Ludmila Navalnaia, împotriva Comitetului de Investigații al Federației Ruse în legătură cu predarea corpului neînsuflețit al fiului său