126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu
Astăzi se împlinesc 126 de ani de la moartea poetului român Mihai Eminescu. Poetul a murit la 15 iunie, la vârsta de 39 de ani, în Bucureşti. „Luceafărul poeziei româneşti” este înmormîntat în Bucureşti, la Cimitirul Bellu.
Mihai Eminescu s-a născut pe data de 15 ianuarie 1850, la Botoşani.
Anul 1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În luna ianuarie a anului 1866, după moartea profesorului de limba română, Aron Pumnul, elevii au scos o broşură, „Lăcrămioarele învăţăceilor gimnazişti”, în care apare şi poezia „La mormîntul lui Aron Pumnul”, semnată de Mihai Eminovici. La 25 februarie/ 9 martie acelaşi an, debutează în revista „Familia”, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia „De-aş avea”. Iosif Vulcan este cel care îi schimbă numele în Mihai Eminescu, adoptat apoi de poet şi, mai târziu, şi de alţi membri ai familiei sale.
În acelaşi an îi mai apar în „Familia” încă 5 poezii. A activat în rândul societăţilor studenţeşti, astfel a ajuns să se împrietenească, la Viena, cu Ioan Slavici. A publicat în „Convorbiri Literare” şi a devenit bun prieten cu Ion Creangă, pe care l-a introdus la Junimea.
În anii tinereţii s-a îndrăgostit de Veronica Micle, poetă cunoscută oamenilor tocmai pentru iubirea care a legat-o de Mihai Eminescu. În 1877, s-a mutat la Bucureşti, unde pînă în 1883 a fost redactor, apoi redactor-şef la ziarul „Timpul”. În 1883, scrie şi marile lui poeme: „Scrisorile” şi „Luceafărul”. În luna iunie a acelui an, surmenat, poetul s-a îmbolnăvit grav, fiind internat la spitalul doctorului Şuţu, apoi la un institut de lîngă Viena. În decembrie îi apare volumul „Poezii”, cu o prefaţă şi cu texte selectate de Titu Maiorescu (e singurul volum tipărit în timpul vieţii lui Eminescu).
Opera poetului rămâne a fi de o valoare incontestabilă, actualitatea scrierilor sale fiind recunoscută în spațiul românesc și pe întreg continentul european.