Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Statuia Reginei Maria, inaugurată la…

Statuia Reginei Maria, inaugurată la Chișinău, cu prilejul celor 107 ani de la unirea Basarabiei cu România

Astăzi, 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, în centrul Capitalei va fi dezvelit monumentul Reginei Maria, una dintre cele mai importante figuri istorice, care a avut un rol determinant în promovarea idealului unității naționale. Asociația obștească „Monumentum” anunță că inaugurarea va avea loc la ora 12:00, în scuarul Liceului „Gheorghe Asachi”.

La eveniment vor participa oficiali moldoveni și români, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, dar și înalți ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei.

Statuia are o înălțime de peste 6 metri și o reprezintă pe Regina Maria a României din ziua încoronării de la Alba Iulia, purtând în mâna stângă Biblia creștină. Inițiativa edificării statuiei aparține avocatului Iulian Rusanovschi și a fost lansată la 27 martie 2018, când s-a celebrat Centenarul Marii Uniri.

Chipul Reginei a fost lucrat în bronz de către sculptorul Veaceslav Jiglițchi, în baza unui proiect realizat de arhitectul Mihail Andrieș, ținuta artistică fiind supravegheată de o comisie internațională de experți.

Banii necesari pentru ridicarea monumentului au fost adunați de către Asociația „Monumentum” prin subscripție publică.

La eveniment vor participa președintele Academiei de Științe – domnul Ion Tighineanu, rectorul USM – domnul Igor Șarov, directorul Muzeului Național Peleș – Narcis Dorin Ion, istoricul Vitalie Văratic, Prof. univ., dr. Grigore Tinică, Rodica Ursu Naniu și Dr. Mirela Daniela Țîrnă, preot prof. univ. Viorel Cojocaru, prof. univ. Dan Dungaiu, avocatul Iulian Rusanovschi ș.a.

Zilele Reginei Maria la Chișinău mai includ Simpozionul Internațional. Astfel, mâine, 28 martie, asociația obștească „Monumentum” invită doritorii la ora 10:00 în aula „Regina Maria” din incinta Universității de Stat din Moldova, pentru un alt program tematic.

Regina Maria a României (1875–1938) a avut un rol marcant în istoria României, dar și un impact considerabil asupra tuturor provinciilor istorice, inclusiv Basarabia. Activitatea reginei Maria a fost multilaterală, implicându-se în viața politică, socială, activități de caritate, viața culturală și de promovare a educației și culturii.

A luptat pentru realizarea idealului național – Marea Unire (Unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România); a consolat și ajutat pe cei suferinzi; a susținut locuitorii din satul „Regina Maria” la construcția locuințelor, respectiv la întemeierea satului; a fost o mare promotoare și susținătoare a culturii tradiționale; a jucat un rol important în reîntregirea României și recunoașterea Unirii Basarabiei cu România în cadrul Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919–21 ianuarie 1920). Vizita în Basarabia a familiei regale (18-24 mai 1920) a avut un impact important asupra integrării Basarabiei în cadrul României Mari, a legitimării autorității regale, dezvoltării multilaterale a regiunii. A participat la deschiderea Expoziției Basarabiei din 1925, a vizitat Basarabia la 30 mai 1927 și a participat la ședința Ligii Femeilor Române.

Regina a fost iubită de popor datorită susținerii acordate domeniilor sociale și culturale, activităților de caritate, culturale și educaționale. Integrarea Basarabiei în România a necesitat eforturi importante, una din implicațiile semnificative a fost cea a familiei regale și nemijlocit a reginei. Regina Maria a României a lăsat ca moștenire, prin exemplul personal, un șir de lucruri practice: susținerea financiară a activității societăților culturale și susținerea filantropică a instituțiilor de caritate: aziluri pentru copii și bătrâni, filiale basarabene ale Crucii Roșii etc.