STATISTICI: În unele sate 40% din case sunt abandonate. Acestea se vând greu, sunt jefuite și se risipesc
În unele localități ale R.Moldova numărul caselor nelocuite depășește 40%, în mediu, pe republică 20% din locuințe nefiind populate. Primarii satelor spun că locuințele ajung pustii, după ce stăpânii lor pleacă în alte țări sau decedează, iar procurarea acestora de către alte persoane e un fenomen tot mai rar, prețurile caselor în sate fiind tot mai mic. Astfel, casele fără stăpân sunt deseori jefuite și deteriorate, ruinându-se.
Potrivit datelor statistice, în R.Moldova sunt circa 960 de mii de gospodării, dintre care aproximativ 82% sunt locuite, restul sunt fără stăpân. Totdoată, 97 de mii de gospodării sunt locuite de persoane în etate, care au depășit vârsta de 65 de ani, iar alte 217 mii de gospodării sunt formate doar dintr-o singură persoană.
Satul Horodiște și satul Scăieni din raionul Dondușeni, dar și satul Ochiul Roș din raionul Anenii Noi dețin una dintre cele mai mici rate privind gradul de ocupare a locuințelor, potrivit unui infografic prezentat de către Biroul Național de Statistică.
În satul Horodiște, gradul de ocupare a locuințelor constituie doar 57%. Primarul Boris Burcatâi a comentat astfel situația: „casele abandonate sunt cele vechi, a căror stăpâni au decedat. Ulterior ele au ajuns în grija copiilor, însă aceștia sunt plecați în alte orașe și în alte țări. Practic nu caută nimeni de ele”. De asemenea, ni s-a spus că aceste case sunt deseori jefuite. „Astăzi iau o ușă, mâine scot o fereastră”.
În satul Scăieni din raionul Dondușeni, circa 40% din locuințe „stau îmburuienite și părăsite”, după cum ni s-a comentat la Primărie. Acest fenomen este determinat de faptul că „familiile pleacă peste hotare și nu se mai întorc, iar alții decedează”. Chiar dacă, periodic, se găsesc persoane care cumpără câte o casa sau două, prețul acestor locuințe nu e prea mare și nu reprezintă munca enormă depusă de oamenii care le-au clădit. La Primăria Scăieni am fost informați că recent s-a vândut o casă cu doar 10000 de lei, ceea ce ar constitui mai puțin de 500 de euro.
În satul Ochiul Roș din raionul Anenii Noi, doar 66% din locuințe sunt ocupate. La primăria localității am fost informați că cele 34% din case „se risipesc și nimeni nu are grijă de ele”. Cauzele ar fi unele și aceleași: decesele și emigrația.
Potrivit datelor oferite de primările acestor sate, casele din aceste localități sunt apreciate maxim cu 3000 de euro sau circa 30 de mii de lei.