Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Stațiile radio Hezbollah explodează în…

Stațiile radio Hezbollah explodează în tot Libanul, la doar o zi după ce pagerele acestora au sărit în aer

Foto: Reuters

Stațiile radio folosite de gruparea armată libaneză Hezbollah au început să explodeze în seara zilei de 18 septembrie în sudul țării și în suburbiile sudice ale capitalei Beirut, scrie Reuters .

Agenția Națională de Știri (NNA) de stat din Liban a raportat că exploziile au ucis trei persoane în orașul Sohmar din sudul Văii Bekaa.

Agenția Reuters mai scrie că „pagere vechi” au explodat în casele din suburbiile sudice ale Beirutului și din sudul Libanului. Mai mulți răniți au fost transferați la spitale din capitală și din Baalbek, situat în Valea Bekaa.

Un corespondent al NNA a declarat că două persoane au fost rănite după ce un dispozitiv a explodat pe un drum din satul Ali al-Nahri din Bekaa centrală.

Un altul a declarat că pagerul a explodat într-o mașină în apropierea unui cimitir din Jdeidet Marjeyoun, în sudul Bekaa.

Miercuri, gruparea a declarat că a atacat poziții de artilerie israeliene cu rachete.

Mii de pagere au fost detonate de la distanță și simultan în Liban, pe 17 septembrie, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind aproape 3 000 marți, 17 septembrie. Ministrul libanez al sănătății, Firass Abiad, a declarat că peste 200 de persoane au răni grave.

Un reprezentant al Hezbollah, vorbind sub rezerva anonimatului, a sugerat că serviciile de informații israeliene se aflau în spatele exploziilor de pager, care ar fi putut folosi viruși sau ar fi putut instala explozivi în dispozitive. El a adăugat că detonarea gadgeturilor a fost „cea mai mare breșă de securitate” pe care Hezbollah a suferit-o în conflictul său de aproape un an cu Israelul.

Producătorul taiwanez de pagere, care au explodat ca parte a unui atac mortal și fără precedent în Liban împotriva Hezbollah, a declarat că dispozitivele au fost fabricate de o companie din Europa, în timp ce grupul militant a dat vina pe Israel și a promis atacuri de răzbunare, scrie The Guardian.