Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Statele Unite ale Americii au…

Statele Unite ale Americii au aprobat vaccinul anti-coronavirus al Pfizer. De luni încep primele vaccinări

Statele Unite au anunțat vineri că au autorizat folosirea vaccinului anti-coronavirus produs de Pfizer, iar primele doze urmează să fie aplicate zilele următoare, transmite Reuters.

Aprobarea vaccinului a fost autorizată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și care va putea fi aplicat persoanelor cu vârsta mai mare de 16 ani.

Doar în această lună, autoritățile planifică folosirea a circa 2,9 milioane de doze, iar prioritatea de bază va fi vaccinarea angajaților din sănătate și a persoanelor în vârstă aflate în zona de risc.

Unul din șefii companiei BioNTech, Ugur Sahin crede că vaccinul pe care l-a elaborat împreună cu cei de la Pfizer „va ajuta la salvarea vieților în SUA și va putea duce la accelerarea revenirii vieții la normal”.

Autoritățile sanitare, firmele de curierat, spitalele și farmaciile se pregăteau deja de campania de inoculare la nivel național. Pfizer spune că va începe imediat expedierea produsului la nivel național, iar sistemele sanitare de stat intenționează să înceapă inoculările de luni, 14 decembrie.

Executivul american planifică să accelereze vaccinările în următoarele săptămâni și luni, mai ales dacă și vaccinul Moderna va fi aprobat rapid.

Un grup al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA se va întruni sâmbătă pentru a decide aprobarea administrării vaccinului și la alte grupuri de populație precum adolescenții de 16 ani sau femeile însărcinate.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat în premieră în Marea Britanie la început de decembrie, iar primele doze au fost aplicate marțea trecută. O altă țară care a aprobat vaccinul este Canada unde inoculările urmează să înceapă în săptămână viitoare.

Mexic, Bahrain și Arabia Saudită sunt alte 3 țări care au aprobat vaccinul realizat de gigantul american Pfizer și partenerii germani de la BioNTech. Vaccinul a trecut toate etapele de teste și potrivit producătorilor a realizat o eficiență de 95%.