Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Starea de sănătate a premierului…

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico se îmbunătățește

Sursa: Reuters

Starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat de la începutul lunii se îmbunătățește, transmite Reuters.

Un atacator l-a lovit pe Fico cu patru gloanțe de la mică distanță în momentul în care premierul și-a salutat susținătorii la o reuniune guvernamentală în orașul Handlova din centrul Slovaciei, pe 15 mai.

Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit în abdomen și a fost transportat în stare gravă la un spital din capitala regională Banska Bystrica. El a fost supus imediat unei intervenții chirurgicale de peste cinci ore. Ulterior a mai urmat o intervenție chirurgicală.

De atunci, starea lui se îmbunătățește, a precizat Spitalul Universitar F.D. Roosevelt, iar examinările au confirmat acest lucru luni, 27 mai.

„În baza rezultatelor examinărilor, reuniunea de astăzi a consiliului medical a confirmat îmbunătățirea treptată a stării de sănătate a premierului”, a declarat guvernul, fără alte detalii.

Prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii peste 20 de ani a subliniat diviziunile politice profunde din societatea slovacă.

Poliția l-a reținut pe atacator la fața locului. Ulterior, procurorii l-au acuzat pe bărbat, identificat drept Juraj C., de crimă cu premeditare, iar un tribunal a dispus ca acesta să fie reținut.

Bărbatul, în vârstă de 71 de ani, a declarat în fața instanței că a vrut să-l rănească, dar nu să-l ucidă, pe premierul slovac, deoarece nu era de acord cu politicile guvernamentale, și a folosit o armă pe care o deținea de peste 30 de ani, se arată într-un document al instanței.