„Sprijin politic puternic și neclintit în acest moment crucial pentru țara noastră”. Ministerul de Externe salută rezoluția adoptată de Parlamentul European
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezoluția privind consolidarea rezilienței R. Moldova împotriva ingerinței Rusiei înaintea alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional privind integrarea țării noastre la UE, adoptată miercuri, 9 octombrie, cu o largă majoritate de către Parlamentul European.
Rezoluția subliniază angajamentul ferm al Uniunii Europene de a sprijini R. Moldova pe calea sa europeană, reiterează reprezentanții Ministerului de Externe.
„De asemenea, documentul condamnă încercările Rusiei de a destabiliza prin propagandă și tactici hibride R. Moldova, în timp ce țara noastră se pregătește pentru viitorul referendum privind aderarea la UE.
MAE salută sprijinul politic puternic și neclintit venit în acest moment crucial pentru țara noastră din partea majorității partidelor politice din Parlamentul European și reconfirmă angajamentul ferm al autorităților moldovenești de a face față amenințărilor la adresa procesului democratic și de a duce la bun sfârșit reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană”, se spune într-un comunicat al instituției.
Pe 9 octombrie 2024, la inițiativa Grupului Renew, Parlamentul European (PE) a votat o rezoluție prin care se cere creșterea sprijinului european pentru R. Moldova, în combaterea ingerințelor rusești, înainte de alegerile prezidențiale și a referendumului privind aderarea țării noastre la UE. Rezoluția privind situația din R. Moldova a fost adoptată cu 508 voturi „pentru”, 53 „împotrivă” și 104 abțineri.
Prin această rezoluție se confirmă sprijinul total al Parlamentului European pentru parcursul european al țării noastre și pentru creșterea prosperității și siguranței în Moldova, susține președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, Siegfried Mureșan.
De asemenea, deputații europeni cer sancțiuni suplimentare împotriva actorilor politici care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Pe fondul creșterii interferenței Rusiei, rezoluția solicită Consiliului European să adopte noi sancțiuni UE împotriva persoanelor care subminează suveranitatea țării noastre. De asemenea, europarlamentarii îndeamnă țările care găzduiesc fugari moldoveni, precum Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, să-i extrădeze în Moldova pentru a-i judeca.
Pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.
Potrivit CEC, tirajul total al buletinelor de vot pentru fiecare scrutin este de 2 729 996 de buletine de vot, dintre care 2 092 641 de buletine de vot în limba română, 631 979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3 400 în limba găgăuză, 870 în limba romă și 991 în limba bulgară. Va fi pentru prima dată când buletinele de vot vor fi tipărite în limbile minorităților etnice.
Pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului vor fi tipărite câte 90 000 de buletine de vot, dintre care 45 000 de buletine în limba română și tot atâtea în limba rusă, pentru fiecare scrutin.