Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Spitalele raionale vor fi gestionate…

Spitalele raionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătății. Ala Nemerenco: „Avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite”

Spitalele raioanele urmează să treacă în gestiunea Ministerului Sănătății, potrivit unui proiect de lege înregistrat în Parlament de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), despre care au anunțat ministra Ala Nemerenco și președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Astfel, calitatea de fondator a spitalelor raionale va fi transmisă Ministerului Sănătății, care „are posibilități mult mai mari de a organiza sistemul de sănătate în cel mai eficient mod, prin alocarea unor fonduri suplimentare și prin identificarea resurselor financiare”.

„Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spitalelor raionale, crearea premiselor pentru dotarea, finanțarea și îmbunătățirea managementului în spitalele raionale, or situația care este astăzi acolo nu mai poate continua în modul în care s-a desfășurat până acum. Respectiv, propunerea acestui proiect de lege este de a subordona spitalele raionale Ministerului Sănătății”, a afirmat Dan Perciun.

Potrivit ministrei Sănătății, „este un paradox”, dar pentru a descentraliza serviciile medicale și a le aduce mai aproape de oameni este nevoie „să centralizăm spitalele locale”.

„Ei activează într-o infrastructură învechită, cu rețele inginerești vechi, care sunt toate fără ventilare. (…) La moment, se atestă o lipsă de echipamente esențiale, nemaivorbind de echipamentele peformante. Ca rezultat, avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite, care duce la lipsa cadrelor medicale.

Ceea ce-și propune Parlamentul vine să susțină eficientizarea managementului spitalelor care a devenit în ultimul timp una defectuoasă și foarte des are aspecte de influențe politice.

Aproape într-o treime din spitalele raionale se află pe rol procese judiciare pe subiectul concursului pentru funcția de director. Concursul îl câștigă cineva, consiliul raional îl demite și numește un interminar.

Având calitatea de fondator, consiliile raionale sunt obligate prin cadrul legislativ existent să investească în infrastructura spitalelor, însă cu regret investițiile făcute de APL sunt derizorii”, a spus Ala Nemerenco.

Fondatorii spitalelor raionale și municipale sunt consiliile raionale și municipale, spitalelor republicane – Ministerul Sănătății, iar a celor departamentale sunt alte ministere și autorități publice.