Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Spionul rus care plănuia atacuri…

Spionul rus care plănuia atacuri la Jocurile Olimpice de la Paris, deconspirat de The Insider: avocat în Rusia – bucătar în Franța

Kirill Griaznov, un avocat rus devenit bucătar, a fost arestat de serviciile de securitate franceze pentru planificarea unor acte de destabilizare la Jocurile Olimpice de la Paris în numele agențiilor de informații rusești, FSB și GRU, potrivit unei investigații The Insider, realizată în colaborare cu Le Monde. Griaznov riscă o pedeapsă de 30 de ani închisoare.

Griaznov a studiat și a trăit în Franța mai mult de zece ani. Potrivit investigației, acesta a fost, în trecut, avocat în Rusia, dar ulterior s-a mutat în Franța, unde a studiat la renumita școală de bucătari „Le Cordon Bleu”.

Kiril Griaznov a reușit să își construiască o carieră de succes ca bucătar în Franța, în timp ce își îndeplinea și misiunea pentru serviciile secrete rusești.

Griaznov și-a dezvăluit operațiunea în timpul unei conversații, pe care o avusese în stare de ebrietate, în Bulgaria. Acesta a dezvăluit detalii despre planurile sale, iar informațiile au fost raportate autorităților franceze, care deja monitorizau posibilele amenințări rusești, mai ales în contextul recentelor provocări și operațiuni de influență.

Kirill Griaznov a fost identificat ca agent FSB și GRU, având misiunea de a destabiliza Jocurile Olimpice de la Paris din acest an.

Potrivit investigației The Insider, Griaznov a fost urmărit și ulterior arestat de serviciile de securitate franceze. Arestarea lui face parte dintr-un efort mai amplu de a contracara activitățile de spionaj și destabilizare organizate de Rusia pe teritoriul francez. Autoritățile franceze au acumulat dovezi suficiente pentru a-l reține și a preveni eventualele acte de sabotaj.

Întreaga investigație, despre cum a fost deconspirat spionul rus dar și despre trecutul acestuia, o puteți citi pe The Insider.

Recent, The Insider a scris și despre un spion rus din R. Moldova, fost șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, care a fost deconspirat, The Insider accesându-i conversația de pe Telegram purtată cu curatorul său de la Serviciul de informații militare a Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov.

Potrivit The Insider, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate. „Mesajerul moldovean” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, până când președinta Maia Sandu l-a demis, scrie sursa citată.

În contextul investigației realizate de către The Insider, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au menționat că datele din posesia instituției confirmă veridicitatea informațiilor prezentate de jurnaliști. Totodată, SIS reiterează că ține în vizor „riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Daniela Mînzat, purtătoarea de cuvânt a SIS, a declarat că informațiile deținute de către instituție indică asupra unui „nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea R. Moldova în spațiul său de influență”.

„(…) Cunoaștem obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova. În contextual investigației jurnalistice realizate de către The Insider, SIS menționează că datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate (…)”, a precizat Daniela Mînzat.

Cine este Igor Gorgan, ex-șeful Statului Major, acuzat de colaborare cu Rusia. Fost membru PLDM premiat de NATO. Reacția tatălui său, fost viceministru al Apărării: „Dacă este vinovat, să răspundă” vs. „Eu gândesc că asta-i un show politic”