Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj iDATA/ Pe cine ar…

Sondaj iDATA Pe cine ar vota moldovenii la alegerile prezidențiale și cum ar răspunde la referendum. Maia Sandu, pe primul loc în topul încrederii cetățenilor

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține un nou mandat de președinte al R. Moldova. Conform unui sondaj realizat și prezentat marți, 3 septembrie, de compania Date Inteligente (iData), 27.5 % dintre respondenți ar vota pentru candidatura Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la prezidențiale.

11.6% dintre respondenți au spus că l-ar vota pe Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru (PN), în timp ce 11.4% l-ar susține pe fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. De asemenea, Vasile Tarlev și Vasile Bolea, în privința cărora Comisia Electorală Centrală (CEC) a refuzat înregistrarea grupurilor de inițiativă, ar obține votul a 5.8 și respectiv 5.2% dintre respondenți. 3.3% dintre respondenți ar vota pentru candidatura Irinei Vlah la funcția de președinte al R. Moldova.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Sondajul mai arată că 3.8% dintre respondenți nu ar vota la alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova.

Președinta Maia Sandu se află pe primul loc în topul politicienilor în care cetățenii au cea mai mare încredere. Șefa statului este urmată de oligarhul fugar Ilan Șor și președintele PN, Renato Usatîi. La polul opus sunt fosta bașcană a Autonomiei Găgăuze Irina Vlah și primarul capitalei, Ion Ceban.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

În cazul unor alegeri parlamentare, conform sondajului, 25.5% ar vota pentru PAS, 11.8% ar susține blocul „Victorie”, iar 11.1% și-ar da voturile pentru PSRM.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

De asemenea, 47.8% dintre participanții la sondaj au spus că susțin modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană, în timp ce 37.1% dintre respondenți ar vota împotrivă.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Sondajul a fost realizat în perioada 19 – 25 august pe un eșantion de 1 004 de respondenți din 372 de localități, având o eroare maximă de eșantionare de +-/3%.