Sondaj Cine sunt favoriții în cursa alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare
Pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, Comisia Electorală Centrală (CEC)a înregistrat 11 candidați. În ciuda diversității de candidați, președinta Maia Sandu este favorita în competiția pentru un nou fotoliu prezidențial, arată un sondaj realizat de Institutul ASPEN România, în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și comunitatea „WatchDog.MD”.
În preferințele respondenților, Maia Sandu este urmată după scor de Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de PSRM, Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”, și Irina Vlah, candidată independentă.
„Ceilalți candidați au înregistrat un scor între 0 și 3%. Este necesar de precizat că totuși 22% dintre populația țării încă nu a luat o hotărâre clară privind votul la alegerile prezidențiale. Prin urmare, scorul primilor patru candidați ar putea oscila ușor pe parcursul următoarelor săptămâni”, se spune într-un comunicat al comunității „WatchDog.MD”.
Infografic: Preferințele electorale prezidențiale – Septembrie 2024
Față de luna august 2024, potrivit sondajului, nici unul dintre candidații la alegerile prezidențiale nu a înregistrat o creștere semnificativă de rating. Însă, se poate observa că opțiunile diverse existente cresc ușor nivelul de nehotărâre a oamenilor și îi determină să fie mai ezitanți.
„Pentru alegerile parlamentare, deși în mare parte datele reflectă preferințele față de candidații la președinție (PAS, PSRM, Partidul Nostru), apare în top și Blocul „Victoria”, care ar intra în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare.
Cu toate acestea, pentru alegerile parlamentare există deocamdată un procent mai mare de indeciși decât în cazul alegerilor prezidențiale – 30% față de 22%, cu încă 9% care afirmă că nu ar vota pentru nici un partid sau nu ar participa la alegeri. În total, aproape 43% dintre alegători nu au indicat un candidat preferat la alegerile parlamentare, în timp ce în luna august au fost sub 25%. Această creștere semnificativă poate fi explicată prin mutarea totală a atenției pe referendum și alegerile prezidențiale”, se mai spune în sondaj.
Infografic: Scorurile electorale ale partidelor în cazul alegerilor parlamentare
Sondajul a fost organizat în cadrul proiectului „Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”, implementat de Institutul ASPEN România în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea „WatchDog.MD” cu suportul financiar al Black Sea Trust of the German Marshall Fund.
Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1021 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult.