Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Care sunt politicienii în care…

Care sunt politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere și cum intenționează alegătorii să răspundă la referendumul cu privire la aderarea la UE

Colaj ZdG

Majoritatea alegătorilor din R. Moldova intenționează să participe la alegerile prezidențiale din octombrie. Cel puțin asta arată datele unui nou sondaj de opinie realizat de către Institutul Republican Internațional (IRI). Rezultatele mai arată că mai mult din jumătate de alegători au intenția să susțină aderarea la Uniunea Europeană.

Întrebați cu privire la participarea la viitoarele alegeri prezidențiale din 20 octombrie, 60% dintre participanții la sondaj au declarat că este foarte probabil să voteze, în timp ce 30% au declarat că este destul de probabil să voteze.

„Sondajul nostru arată un entuziasm puternic al alegătorilor, ceea ce ar putea duce la o participare activă la aceste alegeri din Moldova din toamnă”, a declarat Stephen Nix, Senior Director pentru Eurasia la IRI.

Sondajul arată, de asemenea, că în topul funcționarilor de rang înalt din R. Moldova în care moldovenii au încredere președinta Maia Sandu ocupă locul de frunte, cu o pondere de 33%, depășindu-i pe Igor Dodon (23%), Ilan Șor (15%), Ion Ceban (10%), Igor Grosu (8%) și alții.

Sursa: IRI

Totodată, 36% dintre alegătorii care au participat la sondaj intenționează să voteze pentru Maia Sandu la prezidențiale, în timp ce pentru Igor Dodon ar vota 25%.

Sursa: IRI

În plus, 53% din respondenți intenționează să voteze „Da” la referendumul constituțional privind aderarea la UE.

Alegerile prezidențiale și referendumul cu referire la aderarea R. Moldova la UE se vor desfășura în aceeași zi, și anume pe 20 octombrie 2024.

Institutul Republican Internațional (IRI) este o organizație non profit, care, potrivit datelor de pe site-ul oficial al organizației, are misiunea de a promova democrația, lucrând pentru a consolida societatea civilă, partidele politice, comunitățile marginalizate și alte domenii-cheie esențiale pentru guvernarea democratică.

A fost înființat în 1983 ca unul dintre institutele de bază ale National Endowment for Democracy (NED). IRI este o organizație nepartizană, neafiliată vreunui partid politic.