Principală  —  IMPORTANTE   —   Soluțiile fostei șefe PA, Veronica…

Soluțiile fostei șefe PA, Veronica Dragalin „pentru a preveni eschivarea de la răspundere penală” după condamnarea în lipsă a deputatului Nesterovschi

Colaj ZdG

Veronica Dragalin, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), într-o postare publică a declarat că unele măsuri preventive, „cum ar fi obligarea de a nu părăsi țara – sunt total ineficace, în contextul în care lipsa controlului frontierei în Transnistria facilitează evadarea inculpaților de sub supravegherea autorităților”.

Declarațiile au fost făcute în contextul condamnării la în lipsă la 12 ani de închisoare a deputatului transfug Alexandr Nesterovschi. Deputatul este este învinuit de corupere pasivă, pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat. Deputatul este dat în căutare internațională. Informația a fost confirmată pentru IPN de șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

Nesterovschi nu a fost prezent la ședința de judecată, iar instanța a dispus anunțarea sa în căutare. În ziua în care și-a aflat sentința, presa rusă a scris că Nesterovschi a primit cetățenia Federației Ruse, iar parlamentarul a mulțumit „conducerii ruse pentru sprijin”. 

„În comparație cu alte state europene, unde detenția preventivă poate dura mai mult de 12 luni – cum ar fi în Franța, Germania sau Italia, în funcție de gravitatea infracțiunii – limita strictă de 12 luni în RM este una dintre 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚, ceea ce creează riscul ca dosarele complexe de corupție, infracțiuni economice sau infracțiuni transfrontaliere să nu poată fi finalizate înainte ca inculpații să fie eliberați. Persoanele acuzate de infracțiuni grave, inclusiv corupție sau crimă organizată, pot folosi frontiera necontrolată pentru a 𝐬𝐜ă𝐩𝐚 𝐝𝐞 𝐣𝐮𝐬𝐭𝐢ț𝐢𝐞. Limita strictă de 12 luni pentru detenția preventivă și lacuna legislativă care nu permite Procuraturii să conteste deciziile instanțelor de fond crește riscul ca inculpații periculoși să fie eliberați și să se eschiveze înainte de condamnare definitivă”, a scris Veronica Dragalin.

Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de detenție. Deputatul transfug nu s-a prezentat la ședință și a fost anunțat în căutare

La 21 septembrie 2023, procurorul general Ion Munteanu, care deținea interimatul la acea vreme, a solicitat ridicarea imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată a deputatului Nesterovschi Alexandr, ales pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, dar „transferat” la partidul „Renaștere”, controlat de fugarul Ilan Șor – condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”. 

„În condițiile în care instanța a reținut persistența a riscului eschivării (absența inculpatului la pronunțarea sentinței), s-a dispus ca de la data emiterii sentințe, să fie aplicată măsura preventivă „arestarea preventivă” cu anunțarea inculpatului în căutare, în vederea reținerii și conducerii la instituția penitenciară corespunzătoare în vederea executării pedepsei stabilite. Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Centru în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Buiucani), din momentul pronunțării integrale a acesteia”, a scris Judecătoria Chișinău.