Solicitarea lui Ion Perju către Guvernul în demisie pentru alocarea a 47 de milioane de lei, comentată de agricultori
Luni, 10 iunie, într-o conferință de presă, ministrul Agriculturii, Ion Perju, a solicitat Guvernului în demisie să aloce 47 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru compensarea parțială a prejudiciilor înregistrate de agricultori în urma precipitațiilor abundente din ultimele săptămâni.
„Au fost afectate segmente de infrastructură, spălări de drumuri şi poduri deteriorate, dar şi suprafeţe de semănături şi culturi agricole, care au fost practice distruse – circa 3 mii de hectare”, a declarat Ion Perju în cadrul briefingului de presă.
Potrivit premierului interimar, Aureliu Ciocoi, în Fondul de rezervă erau 98 de milioane de lei, dintre care, 70 de milioane au fost alocați pentru desfășurarea alegerilor anticipate. Astfel, nu este clar cum Guvernul în demisie ar putea să răspundă solicitării venite din partea ministrului în exercițiu al Agriculturii. ZdG a vorbit cu câțiva agricultori pentru a vorbi despre prejudiciile suportate în urma precipitațiilor abundente, dar și pentru a înțelege ce cred agricultorii despre inițiativa lui Ion Perju.
„Calific această mișcare ca un дешевый (n.r. ieftin) populism”
„Eu cultiv grâu, porumb, orz, floarea soarelui pe o porțiune de 700 de hectare. Grindina de săptămâna trecută a spălat cultivația de floarea soarelui. La alții, situația e și mai grea. Dar ceea ce se spune la televizor – populism de 200%. Nu numai o dată am fost la discuții cu tovarășul Perju și atât timp cât nu erau cointeresați politic, spunea că nu au niciun ban și ne zicea că noi, tractoriștii nu avem tangență cu bugetul țării. Noi oamenii care muncim, trebuie să stăm cu mâna întinsă să ne rugăm la el, cu toate că el e plătit din banii noștri și noi suntem cei care adunăm bani la bugetul țării. Văzând că deja sunt pe ultima sută de metri și înțelegând că li se duce pământul de sub picioare, au hotărât să ceară bani de la Guvernul demisionar. Cer bani de la Guvernul care nu poate face rectificări la buget. Ei chipurile cer bani pentru ca să ajute agricultorii. Calific această mișcare ca un дешевый (n.r. ieftin) populism. Pe mine deja nu mă mai pune în gardă ploaia și vijelia, dar faptul că nimeni nu-și bate capul de agricultură, dar se ocupă cu politica. Se ocupă cu politica doar când vin alegerile”.
„Apreciez propunerea ministrului, dă Doamne să fie ceva, dar nu cred”
„Nu doar săptămâna trecută, dar și ploile care au fost mai înainte, tot mi-au adus pagube. Nu știu dacă pot să-mi scot cheltuiala, nu tocmai să vorbesc despre profit. După estimările mele, cam 80% din livada de cireși e distrusă. Și cireșele care au mai rămas, trebuie alese când le culegem. E muncă multă și în zadar. Piața e joasă, prețurile au scăzut, nici nu se merită să lucrezi. Eu probabil voi da cireșele la fabricile ce se ocupă cu uscarea lor. Apreciez propunerea ministrului, dă Doamne să fie ceva, dar nu cred. Chiar o să urmăresc, oare chiar ne va ajuta guvernarea?”
„Matincă astea-s doar vorbe în vânt”
„Cireșele și prunele sunt afectate în proporție de 20%, dar merele sunt afectate cel mai mult. Și frunzele de la vița de vie sunt rupte, bine că strugurii încă nu s-au format. Ceea ce ține de Guvern, de anul trecut tot ne promit, promit, dar mare lucru nu au făcut. Nu știu cât de reală e această propunere a ministrului pentru că eu iată nu pot grămădi comisia locală care să evalueze pierderile. Te adresezi la ANSA – nimic, te adresezi la cei de la Direcția Agricultură – ei tot nu știu ce să facă. Specialiștii nu se grămădesc, zic că nu-i putere în țară și nu pot hotărî nimic. Până după alegeri, agricultura iar stă la o parte, dar noi parcă suntem o țară agrară. Matincă astea-s doar vorbe în vânt”.
„Să-i dea Dumnezeu sănătate”
„Din 1998 mă ocup de agricultură, dar așa și nu înțeleg de ce. Ultimul șuvoi de ploaie mi-a spălat soia și mi-a îmbolnăvit livada. Plouă încontinuă și grindina a rupt frunzele copacilor din livvadă. Livada și așa era bolnavă și pentru că tot plouă, nu pot stropesc să scap de paraziți. Eu nu vreau să mă bag în politică, nici nu știu cum îl cheamă pe ministrul Agriculturii, nu știu cine-i șeful lui de partid, dar dacă el a cerut asta, să-i dea Dumnezeu sănătate. El doar nu a cerut pentru dânsul ca să-și cumpere papuci, ci pentru noi, agricultorii osândiți. Dacă au găsit bani pentru alegeri, trebuie să găsească bani și pentru agricultori”
Vladimir Rusanovschi, agricultor
s. Ruseni, Edineț