Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Soldații sud-coreeni au tras focuri…

Soldații sud-coreeni au tras focuri de avertisment după ce trupele nord-coreene au trecut linia de demarcație. Este al doilea caz de acest fel din ultimele 2 săptămâni

Foto: AP

Soldații sud-coreeni au tras focuri de avertisment după ce peste 20 de soldați nord-coreeni au trecut pentru scurt timp granița care desparte peninsula, pe 18 iunie, începând cu ora locală 8:30. Acesta este al doilea incident de acest fel în mai puțin de două săptămâni.

Armata sud-coreeană a observat o intensificare a activităților de construcție nord-coreene de-a lungul graniței lor puternic înarmate pentru a instala bariere antitanc suspecte, a consolida drumurile și a planta mine de teren. Lucrările au continuat neîntrerupt, în ciuda mai multor explozii provocate de mine care au ucis sau rănit un număr nespecificat de soldați nord-coreeni, a declarat Statul Major al armatei sudice, notează AP.

Potrivit Statul Major al Coreei de Sud, un grup de peste 20 de soldați nord-coreeni care se aflau la lucrări de întreținere nespecificate pe partea de nord a frontierei au trecut linia de demarcație, însă s-au întors spre nord după ce s-au tras focuri de armă, scrie Bloomberg.

După cum scrie AP, armata sud-coreeană nu a observat nicio activitate suspectă după aceea.

Sudul a tras focuri de avertisment și pe 11 iunie, după ce un alt grup de soldați nord-coreeni a trecut pentru scurt timp de linia de demarcație. Șeful Statului Major Întrunit a declarat că incidentul de pe 18 iunie a avut loc într-o zonă diferită de-a lungul regiunii centrale a liniei frontului. Acesta a precizat că nu crede că soldații nord-coreeni au pătruns intenționat la graniță și că Nordul nu a ripostat cu focuri de armă.

„Armata noastră monitorizează îndeaproape activitățile militare nord-coreene în zona liniei de front, ferindu-se în același timp de situații accidentale”, a precizat Statul Major într-un comunicat.

Intrările la frontieră au loc în contextul în care tensiunile cresc între rivalii divizați de război, care în ultimele săptămâni s-au angajat într-un război psihologic în stilul Războiului Rece și au arătat clar că nu mai sunt obligați să respecte acordul militar istoric încheiat în 2018 pentru reducerea tensiunilor.

Granița puternic fortificată a Coreei, denumită Zona Demilitarizată, a fost ocazional un loc de vărsare de sânge și de confruntări violente între rivali. Linia de demarcație militară marchează granița dintre cele două Corei în cadrul zonei demilitarizate, care are 248 de kilometri lungime și 4 kilometri lățime. Zona este plină cu aproximativ 2 milioane de mine și este, de asemenea, înconjurată de garduri de sârmă ghimpată, capcane pentru tancuri și trupe de luptă de ambele părți. Este o moștenire a Războiului din Coreea din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace, scrie AP.