Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șoferul care l-a lovit mortal…

Șoferul care l-a lovit mortal pe campionul Moldovei la ciclism, Valerian Răilean, a fost condamnat la șase ani de închisoare

Sursa foto: Federația de Ciclism din R. Moldova. Colaj ZdG

Șoferul care a tamponat doi bicicliști minori la Stăuceni, dintre care unul a decedat, a fost condamnat la o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 6 ani cu executare în penitenciar de tip deschis și cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Decizia a fost luată de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, joi, 20 iulie 2023, inculpatul fiind recunoscut vinovat de încălcarea regulilor de securitate a circulației, ceea ce a cauzat din imprudență decesul unei persoane.

Permisul de conducere pe numele inculpatului se va transmite Agenției Servicii Publice, pentru anularea acestuia, odată cu devenirea definitivă a sentinței.La fel, șoferul va plăti reclamanților suma de 1,5 milioane de lei cu titlu de prejudiciu moral.

„Învinuitul, la 21.02.2023, pe timp de seară, cunoscând despre faptul că printr-o sentință pronunțată în anul 2019 a fost privat de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de trei ani, intenționat, s-a urcat la volanul unui automobil și l-a condus pe drumul R6, km.8 din direcția mun.Chișinău, spre com.Stăuceni.(…) Conducătorul auto nu a manifestat prudența sporită la trafic, nu a ţinut cont de totalitatea factorilor ce caracterizează condiţiile rutiere, intensitatea şi nivelul de organizare a traficului rutier de care trebuie să ţină cont fiecare conducător la determinarea vitezei necesare deplasării în siguranţă, determinarea benzii de circulaţie şi modului de conducere a vehiculului, și drept urmare, cu partea din față a automobilului a comis tamponarea din spate a doi bicicliști minori, care se deplasau regulamentar pe marginea carosabilului în aceeași direcție”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău.

Pe data de 21 februarie, în apropierea localității Stăuceni, a avut loc un accident rutier în urma căruia doi bicicliști minori au ajuns la spital în stare gravă. Ulterior, Valerian Răilean,unul dintre cei doi copii, care era și campion al Moldovei la ciclism juniori, a decedat. Potrivit oamenilor legii, citați de Federația de Ciclism din R. Moldova, accidentul a fost înregistrat la ora 16:45. O mașina marca Opel, condusă de un șofer în vârstă de 48 de ani, a lovit doi bicicliști minori, ambii în vârstă de 13 ani.

Șoferul automobilului care a provocat accidentul rutier anterior a fost privat de dreptul de a conduce vehicule de către o instanță din Comrat după ce a fost prins în stare de ebrietate avansată la volan. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).