Principală  —  IMPORTANTE   —   Șoferii care circulă pe teritoriul…

Șoferii care circulă pe teritoriul R. Moldova vor fi obligați să accepte testarea antidrog, în cazul solicitării polițiștilor

Imagine-simbol. Sursa: IGP

Șoferii care circulă pe teritoriul R. Moldova vor fi obligați să accepte testarea antidrog, în cazul solicitării polițiștilor. Conducătorii autovehiculelor ar putea fi supuși examenului medical de recoltare a probelor biologice pentru a se confirma sau infirma consumul de droguri sau alte substanțe stupefiante. Aceste prevederi au fost votate de Guvern la ședința din 17 iulie 2024 și vor fi regăsite în Regulamentul circulației rutiere.

Potrivit hotărârii de Guvern, prin aplicarea la fața locului a mijloacelor tehnice de testare antidrog, este urmărită determinarea eventualului consum de substanțe stupefiante, psihotrope, etnobotanice și analogi ai acestora de către persona supusă testării.  În cazul în care se va constata că persoana este sun influența substanțelor interzise, polițistul o va conduce la o instituție medicală abilitată pentru efectuarea examinării medicale.

Persona testată antidrog, care nu va fi de acord cu procedura testării, funcționarea aparatului de testare sau rezultatul testării, va avea dreptul să conteste prin examinarea medicală cu recoltarea obligatorie a probelor biologice, se arată în proiectul de hotărâre.