Principală  —  Ştiri   —   Slujitorul Domnului cu o avere…

Slujitorul Domnului cu o avere de milioane și donații generoase

Episcopul de Bălți și de Fălești – Marchel, care e monah ar fi încălcat cel puțin două dintre cele trei jurăminte pe care trebuie să le dai ca să devii călugăr (cel al castității, cel al sărăciei și cel al ascultării). O investigație marca Nord News demonstrează că Preasfinţitul ar avea un fiu dintr-o relație neoficială și că s-ar face vinovat și de încălcarea jurământului sărăciei, având o avere impresionantă, pe care a împărțit-o și cu băiatul său.

Acum 30 de ani, episcopul Marchel, pe atunci secretar-vicar la Bălţi, ar fi avut o relație interzisă cu Tatiana Tîșchevici, în urma căreia s-a născut, pe 22 iulie 1994, fiul lor Roman Tîșchevici. Deși nu a recunoscut niciodată public că ar avea un fecior, episcopul și-a susținut fiul, ajutându-l să își realizeze studiile la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat ”Alecu Russo” din Bălți. Ulterior acesta a lucrat la penitenciar, în departamentul juridic al Primăriei Bălți și, mai recent, ca inspector vamal la Biroul Vamal Nord, în departamentul de analiză a riscurilor. Susținerea fiului a costat și în mai multe donații pe care episcopul le-a făcut băiatului în decursul anilor.

Slujitorul Domnului are și un automobil cu câteva sute de cai putere, un Mercedes GL Class 350, anul fabricației 2015, pe care a transmis-o, de asemenea, în folosință fiului său anul trecut. Valoarea mașinii ajunge, conform aceleiași declarații depuse la Autoritatea Națională de Integritate, la aproape 800.000 de lei, transmite Nord News.

Anterior, Marchel ar fi fost văzut cu un alt Mercedes, de model E-Class, fabricat în 2014. Și acest automobil a fost transmis în posesia lui Roman Tîșchevici. Mașina a fost observată în primăvara anului curent în fața biroului Vamal Nord, unde activează în prezent fiul lui Marchel. După trecerea în posesia vameșului, numărul de înmatriculare a  Mercedesului a fost schimbat. În luna iunie, vehiculul a fost transferat pe numele unui alt proprietar. Acum, Roman Tîșchevici se deplasează cu un microbuz Hunday, pe care l-a vândut în 2023 pentru suma de 490 de mii de lei șoferului episcopului.

Roman Tîșchevici

În cadrul investigației, jurnaliștii de la Nord News au descoperit că Roman Tîșchevici a devenit proprietarul unei case în centrul orașului Bălți, o proprietate cu suprafața de peste 79 de metri pătrați, cumpărată în 2019, cu 173 mii de lei. Imobilul avea nevoie de reparații majore, pe care  Roman le-a finalizat într-un timp record. Costul achiziției reprezintă o sumă considerabilă pentru un tânăr de 25 de ani, care abia la sfârșitul acelui an s-a angajat la Primăria municipiului Bălți în departamentul juridic, după 2 ani de muncă la penitenciare. În 2022, Roman Tîșchevici și-a donat casa printr-un ”Contract de donație a bunului imobil” mamei sale.

În 2020, tânărul a reușit să vândă un apartament pentru aproape 500 de mii de lei, să cumpere un automobil marca Hyundai în valoare de jumătate de milion de lei și să facă un depozit bancar de aceeași sumă, având un venit înregistrat din salarii de doar 20 de mii de lei.

Episcopul Marchel are un trecut tumultos. ZdG a scris în 2014 că Preasfinţi­tul, pe nume­le său de mirean Nico­lae Mihăes­cu, locu­ieş­te într-o casă de mili­oa­ne, la Bălţi. Imo­bi­lul de lux, cu două nive­lu­ri, a fost tre­cut, în vara anului 2014, pe nume­le unui tânăr de doar 20 de ani la acea vreme, adică Roman Tîșchevici, în urma sem­nă­rii unui con­tract de întreţi­ne­re pe via­ţă. Şi băi­a­tul, atunci stu­dent la drept, dar şi mama aces­tu­ia, au refu­zat să vorbească despre rela­ţia din­tre tânăr şi epi­sco­pul Mar­chel, cunos­cut pen­tru impli­ca­rea sa în mai mul­te scan­da­lu­ri cu iz poli­tic, fap­te pen­tru care a fost chiar urmă­rit penal de către pro­cu­ro­ri. Marchel, în virtutea funcției pe care o deține nu are dreptul bisericesc să aibă viață de familie sau copii.