Slovacia importă gaze rusești de la Gazprom prin conducta TurkStream. Deputat: „Acest lucru demonstrează că rușii s-au folosit în ultimul hal de cetățenii din regiunea transnistreană”
Furnizorul de energie de stat Slovenský plynárenský priemysel (SPP), operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia, a început să importe gaze naturale rusești prin conducta TurkStream de la 1 februarie. „Livrările sunt așteptate să se dubleze începând din luna aprilie”, a declarat joi președintele SPP, Vojtech Ferencz pentru presa locală, transmite Agerpres.
„SPP nu are de gând să pună capăt contractului existent cu grupul rus Gazprom, care expiră în 2034”, a mai spus Vojtech Ferencz pentru un portal de știri.
Deputatul Radu Marian a scris pe o rețea de socializare că „Rusia și slugile lor de la Chișinău spuneau în acest timp că iată nu e posibil să livreze gaze în regiunea transnistreană (așa cum erau obligați prin contract) prin această conductă sudică”.
„Dacă e posibil în Slovacia, e posibil și în altă țară europeană ca Republica Moldova. Acest lucru încă o dată demonstrează că rușii s-au folosit în ultimul hal de cetățenii din regiunea transnistreană, i-a lăsat în frig, doar pentru a face rău țării noastre”, a menționat deputatul.
Exporturile de gaze naturale rusești via conductele din perioada sovietică, care trec prin Ucraina, au fost oprite la 1 ianuarie 2025, după ce autoritățile de la Kiev au refuzat să reînnoiască un acord de tranzit cu Moscova.
Atât Slovacia cât și Ungaria au făcut presiuni pentru reluarea livrărilor de gaze rusești.
Premierul slovac, Robert Fico, a declarat luna trecută că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis Slovaciei că grupul Gazprom va găsi o rută alternativă pentru a livra cantitățile de gaze prevăzute în contract.
Rusia și Turcia au lansat în mod oficial gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an, în luna ianuarie 2020. Această conductă transportă gazele naturale rusești spre țările din sudul Europei via Marea Neagră și Turcia.
Proiectul TurkStream a fost lansat în luna ianuarie 2020, prin cooperarea dintre Rusia şi Turcia. Gazoductul străbate Marea Neagră subacvatic, are o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an și alimentează ţările din sudul Europei.
De la 1 ianuarie 2025, Gazprom a sistat livrarea de gaze către stânga Nistrului. Motivul invocat al sistării a fost faptul că Moldovagaz „nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată în temeiul contractului existent, ceea ce reprezintă o încălcare semnificativă a termenilor acestuia”.