Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Slovacia e „în pragul unui…

Slovacia e „în pragul unui război civil” din cauza tensiunilor politice, susține ministrul de Interne după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico

Persoana care l-ar fi împușcat pe prim-ministrul slovac Robert Fico în Handlov, Slovacia, 15 mai 2024. Foto: Radovan Stoklasa / Reuters / Scanpix

Ministrul de interne al Slovaciei, Matus Sutaj Estok, a declarat miercuri noaptea că țara sa se află în pragul unui război civil din cauza tensiunilor politice după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico. El a îndemnat la încetarea răspândirii comentariilor pline de ură pe rețelele de socializare, transmite Euronews, scrie G4Media.

În timpul unei conferințe de presă în fața spitalului din Banská Bystrica, ministrul slovac al apărării a declarat că medicii „luptă pentru viața” premierului Robert Fico.

Liderul slovac a fost supus unei intervenții chirurgicale și se află în prezent într-o stare gravă, potrivit lui Kaliňák. De asemenea, ministrul a declarat că atacul asupra lui Fico a fost motivat politic, sporind și mai mult tensiunile în peisajul politic deja divizat din Slovacia.

Un suspect a fost reținut, iar o anchetă inițială a constatat „o motivație politică clară” în spatele tentativei de asasinat, a declarat ministrul de interne Matúš Šutaj-Eštok, care a informat reporterii alături de ministrul apărării.

Estok a avertizat că țara se află „în pragul unui război civil” din cauza tensiunilor politice. „Astfel de comentarii pline de ură sunt făcute astăzi pe rețelele de socializare, așa că, vă rog, să oprim imediat acest lucru”, a spus el.

Corespondentul Euronews, Gábor Tanács, a descris șocul națiunii în urma atacului asupra premierului, menționând că acest eveniment a subliniat diviziunea politică profundă care a predominat în perioada campaniei electorale.

„Partidul lui Robert Fico, SMER, a fost mereu acuzat de desființarea democrației. El și partidul său au acuzat opoziția că a trădat interesele țării, aliniindu-se prea mult cu Occidentul”, a adăugat Tanács.

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. El a fost transportat la spital