Sloganul „Navă militară rusească, du-te ****” nu poate fi utilizat de Ucraina ca marcă înregistrată în UE
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis miercuri, 13 noiembrie, că sloganul „Navă militară rusească, du-te ****” nu poate fi folosit de Ucraina ca marcă înregistrată în UE. Acest slogan a fost în centrul unei bătălii aprinse privind mărcile comerciale între Garda de Frontieră de Stat a Ucrainei și Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), scrie portalul Politico.
Celebra frază a fost vociferată pentru prima dată de un soldat ucrainean care a răspuns cererii marinei ruse de a se preda în timp ce se pregătea să atace Insula Șerpilor din Marea Neagră în primele ore ale invaziei ruse în Ucraina, în 2022.
În anii care au urmat, sloganul a devenit un simbol al rezistenței Kievului în fața Moscovei.
Autoritățile din Ucraina au susținut însă că paternitatea frazei ar trebui să aparțină Kievului, pentru a evita ca altcineva să revendice marca și să profite de pe urma sloganului. Pe mai multe platforme se vând produse comerciale cu variante ale expresiei „Navă militară rusească, du-te ****”.
Cu toate acestea, potrivit Tribunalului UE, fraza – pe care Kievul a încercat să o marcheze în limbile rusă și engleză – „nu este percepută ca o dovadă a unei origini comerciale”, acceptând argumentul autorităților UE responsabile de aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, care au susținut la sfârșitul anului trecut că sloganul nu îndeplinește condițiile pentru a deveni o marcă comercială.
Instanța cu sediul la Luxemburg a considerat că fraza „a devenit foarte repede un simbol al luptei Ucrainei împotriva agresiunii ruse”, se arată în hotărâre. Dar a adăugat că un semn „nu poate îndeplini funcția esențială a unei mărci”, dacă este „doar un mesaj politic”.
Cum a apărut celebra expresie „Русский военный корабль, иди ****”
Pe 24 februarie 2022, în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, rușii au preluat controlul asupra insulei Șerpilor, situată în Marea Neagră. În acea zi, marinarii unei nave militare rusești, care ulterior s-a dovedit a fi crucișătorul „Moskva”, scufundat în apele Mării Negre, le-a cerut grănicerilor ucraineni care păzeau insula să se predea. Drept răspuns, unul dintre grănicerii de pe insulă le-a transmis rușilor: „Русский военный корабль, иди ****” (Navă militară rusească, du-te ****).
Dialogul purtat între echipajul navei ruse și grănicerii de pe insula Șerpilor:
– Suntem o navă militară rusească. Vă sugerăm să predați armele și să vă predați. În caz contrar vom deschide focul.
– Navă rusească, du-te ****.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că grănicerii care apărau Insula Șerpilor au refuzat să se predea și „au murit ca niște eroi”, urmând să primească, post-mortem, titlul de Erou al Ucrainei. Ulterior, s-a aflat că cei 13 grăniceri ucraineni erau în viață, fiind luați prizonieri de către ruși.