Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sindicatele cer majorarea salariilor cu…

Sindicatele cer majorarea salariilor cu 30% pentru lucrătorii medicali, începând cu data de 1 iunie

Sursa foto: sindicate.md

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită majorarea, începând cu 1 iulie curent, cu 30%, a salariilor de funcție ale angajaților din domeniul sănătății, precum și personalul medical din domeniul asistenței sociale pentru asigurarea menținerii personalului calificat și asigurarea sustenabilității procesului de acordare a asistenței medicale calitative, potrivit unui comunicat CNSM.

Potrivit CNSM, „chiar dacă se întreprind unele măsuri de îmbunătățire, sistemul medical din țară se confruntă în continuare cu multiple provocări, cum ar fi deficitul cadrelor medicale, care în anul 2023 a constituit circa 2000 de medici și 3000 de asistenți medicali și moașe, deopotrivă cu vârsta medie înaintată a personalului medical (20% de medici și 13% de asistenți medicali), mai cu seamă din sectorul rural”, scrie în comunicat.

 Președintele CNSM, Igor Zubcu, a menționat că „conform prevederilor legislației în domeniul salarizării, angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală și celor finanțați din bugetul de stat, un medic specialist în asistența medicală urgentă prespitalicească, cu o vechime de până la 10 ani, beneficiază de un salariu de funcție de 12020 de lei sau 9775,42 lei net, un medic de familie beneficiază lunar de un salariu net de 11942,21 lei, un asistent/asistentă medical/ă de doar 7149,96 lei, salarii care sunt mult mai inferioare decât cele acordate medicilor și asistenților medicali din România, motiv pentru care mulți dintre tineri preferă să se angajeze în țara vecină”, potrivit comunicatului.

Totodată, potrivit liderului sindical, din cauza volumului de lucru sporit, prezenței riscurilor psihosociale în activitate, care afectează starea de sănătate a angajaților prin stres și stări de anxietate, responsabilității înalte, necesității de a activa peste orele de program, și remunerării nemotivante, în raport cu munca depusă, este dificilă atât menținerea specialiștilor cu experiență, cât și atragerea celor tineri.

CNSM menționează că „problemele din sistemul de sănătate au fost abordate de Consiliul Republican al Federației Sindicale „Sănătatea”, convocat la data de 17 aprilie curent. Potrivit datelor incluse în raportul de activitate al Federației pentru anul 2023, în instituțiile medicale din subordinea Ministerului Sănătății, la 31 decembrie 2023, activau 9830 de medici și 18672 personal medical mediu, iar asigurarea cu cadre medical”.

Totodată, CNSM cere tuturor angajaților să întreprindă măsuri de protecție a salariaților pe timp de caniculă.

„Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova reamintește și solicită tuturor agenților economici, indiferent de tipul de proprietate sau forma de organizare din Republica Moldova, să asigure toate măsurile prevăzute de legislație, astfel încât salariații să fie protejați la locurile de muncă de efectele negative a temperaturilor ridicate, îndeosebi în timp de caniculă”, scrie într-un comunicat al CNSM.

Potrivit CNSM, în perioada caniculară, la locurile de muncă unde temperatura aerului depășește constant 30°C angajatorul trebuie să asigure salariații cu apă carbogazoasă salină sau minerală, în cantitate de 2-4 l per persoană și schimb, distribuită la temperatura de 16-18°C.

Pentru a exclude influența anumitor factori de riscuri termice în perioada caniculară, angajatorul trebuie să asigure lucrătorii cu echipament de protecție adecvat, inclusiv pentru protejarea capului și a corpului.

Totodată, angajatorii trebuie să asigure lucrătorilor un regim de muncă care ar presupune evitarea aflării vreme îndelungată în soare.