Principală  —  IMPORTANTE   —   Sindicatele cer ca majorarea vârstei…

Sindicatele cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani

Sindicaliștii cer să fie examinată posibilitatea de a stopa majorarea vârstei de pensionare a femeilor la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a pregătit un proiect în acest sens și l-a transmis Parlamentului, transmite IPN.

„Am venit cu propunerea ca, începând cu anul 2024, să se stabilească un moratoriu în ceea ce privește majorarea vârstei de pensionare a femeilor din țara noastră. Astăzi în prag de pensionare sunt femeile care și-au început activitatea în câmpul muncii după anul 1990. Vorbim despre femei care au muncit în condiții nocive, în perioada complicată de tranziție, în condiții grele de muncă, cu salarii mici, pentru a avea stagiul de cotizare de 34 de ani, și ar fi potrivit ca ele să se pensioneze la 61 de ani. Mai mult, noi considerăm că trebuia să fie păstrată vârsta anterioară de pensionare a femeilor”, susține Angela Otean, președintă a Comisiei de femei a CNSM.

Confederația precizează că și-a exprimat de mai multe ori dezacordul privind intenția de a majora vârsta de pensionare a femeilor, până la cea la care se pensionează bărbații – 63 de ani. Nivelul de viață din Republica Moldova nu poate fi comparat cu cel din țările vecine, unde speranța de viață depășește 80 de ani.