Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciile secrete ucrainene susțin că…

Serviciile secrete ucrainene susțin că au neutralizat un grup de sabotori ruși care pregăteau atentate în Ucraina și în Europa

Imagine simbol

Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că a neutralizat un grup de sabotori ruși care se pregăteau să incendieze centre comerciale în Ucraina, Polonia și statele baltice. Potrivit sursei citate, grupul de agenți FSB era format din 19 persoane care locuiau în regiunile Ivano-Frankivsk, Dnepropetrovsk și Poltava, precum și în orașul Zaporojia, relatează BBC.

În același timp, serviciile speciale ucrainene afirmă că au reținut „organizatorul celulei inamice și complicele său”. „Autorii au acționat ca parte a unui grup criminal, ale cărui activități au fost coordonate de la distanță de personalul serviciilor speciale ruse”, scrie SBU.

Potrivit serviciului, țintele grupului erau „centre comerciale, benzinării, farmacii și piețe din Ucraina, Polonia și statele baltice”, iar membrii săi recrutau „candidați pentru a comite incendieri împotriva bunurilor civile” în schimbul unor sume de bani. SBU afirmă că aceste persoane urmau să fie trimise în UE cu ajutorul unor documente falsificate.

Autorii plănuiau să filmeze incendiile cu telefoanele și să folosească aceste înregistrări „pentru a pregăti operațiuni speciale de informare menite să destabilizeze situația socio-politică din Uniunea Europeană”, susține SBU.

În ultimele luni, agențiile de informații occidentale au avertizat cu privire la o campanie rusă de sabotaj la scară largă în țările care sprijină Ucraina. Potrivit CNN, agenți angajați de Rusia au planificat incendieri și atacuri asupra bazelor militare occidentale; de asemenea, au încercat să destabilizeze țările occidentale și să influențeze opinia publică în favoarea Rusiei.

Scopul final al acestor operațiuni, potrivit NATO, este de a submina încrederea Europei în necesitatea de a ajuta Ucraina.