Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Serile de CRONOGRAF continuă și…

Serile de CRONOGRAF continuă și în septembrie

Deși vara a plecat, organizatorii Serilor de CRONOGRAF au decis să prelungească proiecțiile de film și în luna septembrie. Amintim că pe parcursul verii, în Amfiteatrul Parcului Public „Alunelul” din Chișinău, în fiecare seară de sâmbătă au avut loc proiecții ale filmelor autohtone, realizate de echipe de creație din R. Moldova.

Serile de CRONOGRAF este un eveniment anual organizat de OWH Studio, cu sprijinul Preturii Sectorului Buiucani, CNC Moldova și al Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova, care se desfășoară în perioada estivală, începând cu ora 20:30.

De-a lungul anilor, Serile de CRONOGRAF au reușit să adune mii de spectatori în fața ecranului, unde realitatea devine artă. Evenimentul oferă acces ușor și gratuit la filme de calitate pentru toți locuitorii capitalei R. Moldova, indiferent de vârstă sau statut social.

Printre filmele proiectate în cadrul Serilor de CRONOGRAF 2023 au fost documentarul Leontinei Vatamanu „Te iubesc, Ion și Doina” și trei programe din seria „Eu Sunt Aici” de Ioana Vatamanu-Mărgineanu. Spectatorii au avut prilejul să vizioneze și două filme în regia lui Igor Cobileanski: „Practica” – un scurtmetraj de ficțiune ce prezintă istoria Martei, o tânără entuziastă dintr-un oraș provincial, care merge într-un oraș mare pentru a-și transforma visul în realitate. Această experiență devine prima sa încercare majoră din viață;  „Afacerea Est”, care redă povestea lui Petro și a lui Marian, doi oameni care fac o călătorie dificilă pentru a găsi banii necesari împlinirii viselor. Marian este cântăreț de cor, așa-zisul intelectual de provincie, în timp ce Petro se ocupă cu mici găinării. Este un film tragi-comic despre absurditatea vieții.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău sprijină organizarea prezentărilor de film în cadrul Serilor de CRONOGRAF. Astfel, a devenit posibil ca proiecțiile de filme să fie urmate de prelegeri susținute de regizorii invitați: Igor Cobileanski, Petru Hadârcă, Leontina Vatamanu, Marius Barna, Ioana Mărgineanu, Călin Laur, Mircea Bobînă și de Q&A-uri cu publicul.