Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Senatul SUA ar putea impune…

Senatul SUA ar putea impune sancțiuni împotriva guvernului georgian. Blinken: lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale

Senatul SUA ia în considerare un nou proiect de lege bipartid privind sancțiunile împotriva membrilor guvernului georgian. Autorii proiectului de lege sunt senatorii Jeanne Shaheen și Jim Risch. „Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele Unite şi Georgia”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, relatează Politico, scrie JamNews.

Proiectul de lege include interdicții de călătorie și alte sancțiuni împotriva politicienilor georgieni responsabili pentru „obstrucționarea integrării euro-atlantice a țării”, precum și „corupție, încălcări ale drepturilor omului, promovarea agenților străini sau acceptarea acesteia”.

Conform sursei citate, legea privind transparența influenței străine din Georgia este similară cu Legea agenților străini pe care Rusia o folosește pentru a reduce la tăcere societatea civilă și a suprima vocile critice. Aceeași publicație amintește că Ministerul Afacerilor Interne din Georgia a folosit metode violente, inclusiv gaze lacrimogene și spray cu piper, pentru a dispersa protestele împotriva acestei legi.

Potrivit Politico, proiectul de lege bipartid solicită, de asemenea, încetarea permanentă a Dialogului Strategic SUA-Georgia, în care cele două țări au lucrat împreună pe probleme de securitate și democrație.

Dar, în același timp, proiectul de lege propune să aloce cel puțin 50 de milioane de dolari „pentru a sprijini proiecte pentru democrație și statul de drept în Georgia”. O altă propunere este declanșarea unei anchete privind „influența malignă străină” în țară.

„Astăzi lansez o revizuire completă a cooperării bilaterale dintre Statele Unite şi Georgia”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken.

Blinken a arătat că legea adoptată de parlamentul de la Tbilisi „va sufoca exercitarea libertăţilor de asociere şi de exprimare” şi va împiedica activitatea organizaţiilor media independente.