Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Semnăturile electronice, motiv de scandal…

Semnăturile electronice, motiv de scandal și acuzații în comuna Aluatu

colaj ZdG

Un consilier local din Aluatu, o comună din sudul țării, acuză primarul și secretara că ar fi utilizat de mai multe ori semnăturile electronice ale unor consileri fără acordul lor. Mai mult, acesta spune că există decizii în care apare semnătura sa, însă el nu a semnat niciodată un asemenea document. De cealaltă parte, primarul localității neagă acuzațiile: „Știți că lor nu le place conducerea, de asta ne caută nod în papură.”

Ion Puiu, consilier în satul Aluatu, raionul Taraclia, spune că primarul din localitate, Anatolie Gusarenco, ar fi primit semnăturile digitale ale consilierilor în luna ianuarie 2024, însă aceștia au fost chemați să le ridice abia în luna iunie, iar la primire, ele erau desigilate.

Până în 2024, consilierii din satul Aluatu, raionul Taraclia semnau de mână documentele administrației publice locale. La finalul anului 2023, aleșii satului au decis că își vor crea semnături electronice. După o ședință din luna aprilie 2024, procesul verbal de la final urma să fie semnat în decurs de cinci zile. Ion Puiu a observat că trecuseră deja câteva săptămâni, iar președintele ședinței, o altă consilieră, încă nu fusese chemată să semneze, fapt care le-a creat celor doi suspiciuni.

Ion Puiu, consilier în satul Aluatu

„În 2023, la sfârșitul anului, s-a hotărât să ne dăm datele și să ne facă semnături electronice. Primarul a luat datele noastre și a dat comandă pentru stickurile astea cu semnături. Era în aprilie, la o ședință, dar noi încă semnam de mână toate hotărârile. La fiecare ședință se alege președintele care duce ședința și el trebuie să semneze cu secretara. În timp de cinci zile lucrătoare, legitim, trebuie să fie semnate procesele verbale și puse pe site-ul acesta unde toate primăriile depun. Secretarul a spus că va pregăti actele și «o să vă invit să semnați». Trec cinci zile, trec zece zile, nu o mai invită. Trece pe la primărie și iar îi zice: «Da, o să gătesc și o să semnați». Și așa a rămas”, spune Ion Puiu.

Ulterior, consilierul, împreună cu o colegă din consiliu, s-au adresat la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat din Cahul. După ce reprezentanții de acolo au verificat informațiile, s-a demonstrat că actele conțineau semnătura electronică a consilierului. Ion Puiu spune că el nu și-a oferit acordul pentru semnarea documentului, nici măcar nu a fost anunțat că semnătura lui electronică era gata.

„Nouă ni s-a părut ceva suspect. Împreună cu doamna care a fost președintele ședinței, tot consilier, ne ducem la Cahul, la Cancelaria de Stat, să ne consultăm ce se întâmplă. Noi le povestim situația, dar ei ne spun că procesul verbal este semnat. Noi am rămas pătrați, nici nu știam că semnăturile sunt gata. Noi gândeam că nu au fi venit încă. Deodată am înțeles că ei le au și le-au folosit cum au vrut. Deci, procesul verbal de la ședințele comisiilor erau semnate tot cu semnăturile noastre, dar noi n-am știut și nici nu le-am dat acordul să le folosească.”

Consilierul din Aluatu a mers ulterior la Procuratura Cahul și a depus o plângere. A primit răspuns de la Procuratură cu mențiunea că procurorul nu a identificat ilegalități. În aceeași scrisoare se menționează că, de fapt, „consilierii au fost de comun acord ca semnăturile să fie păstrate de cei de la primărie, pentru a evita pierderea”.

„În cadrul examinării materialului s-a stabilit că persoana responsabilă de repartizarea cheilor cu semnătură electronică din cadrul primăriei s. Aluatu, r-l Taraclia este cet. Gusarenco Anatolie, primar s. Aluatu, care personal a primit dispozitivele cu semnăturile electronice, conform actelor de predare-primire. (…) Totodată, potrivit răspunsului din 04.07.2024, parvenit de la primăria s. Aluatu, r-l Taraclia, majoritatea consilierilor au solicitat păstrarea dispozitivelor cu semnătura electronică la primărie, din motivul evitării pierderii”, se arată în scrisoarea Procuraturii, primită de Ion Puiu după examinarea plângerii acestuia.

„Ne-au pus să semnăm că le-am primit, dar ele nu erau sigilate. Ele trebuiau să fie sigilate și înmânate nouă. Pe data de 24 iunie noi semnam că ni le-au dat în mână. Mă înțelegeți? Vă dați seama, din ianuarie și până în iunie, cât s-a făcut acolo”, spune Ion Puiu.

Elena Celac, o altă consilieră din Aluatu, spune că a sesizat și ea încălcările reprezentanților primăriei la Procuratura Cahul.

Elena Celac, consilieră în satul Aluatu

„Iată, eu am fost președintele unei ședințe și nu m-au chemat să semnez, dar au semnat, cum să zic, fără mine. În rest, nu știu de alte acte. La procuratură ne-au spus că nu sunt încălcări mari. Când am primit semnăturile electronice, ele erau desigilate, aici și noi am făcut o greșeală, toate stickurile astea le-am lăsat în primărie. Eu știam că le-au primit, m-am semnat că ele sunt și le-am lăsat acolo. Dar în mână ni le-au dat în luna iunie. Acum fiecare și-a luat semnătura acasă”, spune consiliera.

Știți că lor nu le place conducerea, de asta ne caută nod în papură”

Anatolie Gusarenco, primarul satului Aluatu, a declarat pentru ZdG că acuzațiile sunt false și că semnăturile consilierilor nu au fost folosite fără acordul lor.

Anatolie Gusarenco, primarul satului Aluatu

„Astea sunt prostii. Nu s-a făcut niciodată așa ceva. Ei au scris fals în plângere. Au fost și ne-au controlat cum a fost semnat, au analizat. Au decis că nu a semnat nimeni nicio hârtiuță cu semnăturile lor. Putea să vină și să controleze de 10 ori, că nu au fost așa prostii. Ei singuri au decis ca să le lase la secretară în seif. Și toți au semnat când le-au primit”, spune primarul.

Despre faptul că semnăturile au fost înmânate consilierilor deja desigilate, primarul nu a negat, însă spune că au fost deschise cu alt scop.

„Când le-au primit desigilate, ei trebuiau să scrie declarațiile de avere, de asta atunci au fost deschise, ca să îi pună în programa asta de declarații. Nu a fost semnat cu ele nimic. Știți că lor nu le place conducerea, că ei tot vor să fie la putere. De asta ne caută nod în papură.” 

Conform articolului 17 din Legea privind identificarea electronică și serviciile de încredere, „Titularul certificatului cheii publice este obligat să solicite imediat suspendarea valabilității certificatului cheii publice sau revocarea acestuia în cazul în care are motive să presupună că a fost compromisă confidențialitatea cheii private.”

La alegerile locale din 2023, primarul din satul Aluatu a fost ales după patru încercări. Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), în urma alegerilor locale generale din 5 noiembrie, în Aluatu a fost înregistrată o participare mai mică decât o pătrime din numărul de persoane înscrise în listele electorale, urmând să aibă loc alegeri repetate. După desfășurarea votării repetate pe data de 19 noiembrie 2023, niciunul dintre cei 3 candidați la funcția de primar nu a acumulat mai mult de jumătate din numărul voturilor valabil exprimate pentru a fi ales din primul tur, fapt ce a dus la organizarea turului doi de scrutin. Ulterior, CEC a declarat nevalabile alegerile desfășurate în cel de-al doilea tur de scrutin, la 3 decembrie 2023, constatând că la alegeri au participat mai puțin de 20% din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Pe 17 decembrie 2023, Anatolie Gusarenco, candidatul PSRM, a fost ales primar, votarea repetată fiind considerată valabilă indiferent de numărul alegătorilor care au participat la scrutin.