Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful suspendat al Direcției juridice…

Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

Foto: parlament.md

Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă, bănuit de trădare de patrie, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, „în scopul continuării obiective a investigațiilor”. Încheierea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, urmare a demersului depus de procurori în a doua jumătate a zilei de joi, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Pronunțarea hotărârii a avut loc în lipsa învinuitului, care a invocat motive de sănătate.

„În ceea ce privește solicitarea de arest în cazul celui de-al doilea învinuit, urmează ca judecătorul de instrucție să se pronunțe, pe parcursul zilei. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, susțin reprezentanții Procuraturii.

În urmă cu două zile, PCCOCS a anunțat că doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău, au fost reținuți. Faptele au avut loc începând cu anul 2023, potrivit Procuraturii. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite împotriva intereselor R. Moldova.

„Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva Moldovei. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova, precizează PCCOCS.

ZdG a aflat că una dintre persoanele reținute pentru de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova este șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. El ar fi transmis informații despre activitatea Parlamentului asistentului atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse din Chișinău. Angajatul ambasadei ruse a fost expulzat.

Cea de-a doua persoană ar fi un angajat al Poliției de Frontieră care era angajat la Aeroportul Internațional Chișinău și transmitea informații aceluiași angajat al Ambasadei Ruse despre activitatea aeroportului.