Șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei municipiului Chișinău, Boris Gîlca, cercetat pentru abuz de serviciu, și-a dat demisia
Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), vizat în dosarul pornit pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe, și-a dat demisia. Anunțul a fost făcut chiar de acesta, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, publicată vineri seara, 18 august.
„Astazi anunt public demisia mea! Am solicitat repetat si insistent Primarului General acceptarea demisiei mele. La mizeriile care s-au facut si care chiar acum le planifica acus-acus unii, consider ca este cel mai corect pas (un pas corect si cu deminitate, nu va ganditi la altul:)). Vom reveni cu detalii, cu fapte si dovezi, la timpul cuvenit (si foarte curand) despre personaje de gen masculin si feminin, cei care au dirijat din birouri actiuni determinate spre discreditare. Si despre cei care au ordonat. Sa nu uite vorba populara ca Dumnezeu e mare!”, a scris acesta.
Anterior, Boris Gîlca a mai scris o cerere de demisie din funcție, fapt anunțat pe 5 mai de către primarul capitalei, Ion Ceban. Edilul nu a acceptat însă cererea depusă.
„Domnul Gîlca a depus cerere de demisie din funcție. Doar un om corect putea face acest gest pentru a nu fi pătată imaginea instituției și cea personală. Eu nu accept această cerere. Nu cred în investigațiile Power Point ale CNA în raport cu domnul Gîlca”, a declarat atunci Ion Ceban.
Mai multe bunuri, achiziționate din fonduri externe și bugetare, destinate refugiaților din Ucraina, ar fi fost delapidate de către persoane publice din cadrul Direcției generale asistență medicală și socială a Consiliului Municipal Chișinău în complicitate cu responsabilii unui Centrul de plasament temporar pentru refugiați (CTPR). Constatarea rezultă din investigațiile ofițerilor CNA, desfășurate pe 4 mai în comun cu procurorii anticorupție și angajații Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Poliției în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de abuz de serviciu și de delapidare a mijloacelor din fondurile externe.
Șeful CNA a menționat că în dosarele de abuz de serviciu și delapidare a fondurilor externe destinate refugiaților figurează 11 persoane, dar „urmează de analizat probatoriul care a fost ridicat în urma perchezițiilor de ieri (miercuri, 4 mai, n.red.), pentru a stabili dacă mai sunt și alte persoane implicate”.
Întrebat de jurnaliști ce au găsit ofițerii CNA și procurorii anticorupție în timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul lui Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Iulian Rusu a menționat că au fost depistate: „un aspirator de model Bosch, două cuptoare cu microunde, două calorifere, patru saci de dormit, opt cutii cu veselă și mai multe seturi de produse alimentare”.