Șeful Autorității Electorale Permanente din România, la tăierea porcului la vila deținută de un cetățean al R. Moldova, care a fost sediu de campanie al lui Călin Georgescu
Toni Greblă, șeful Autorității Electorale Permanente (AEP) din România, apare în imagini alături de unul dintre apropiații lui Călin Georgescu, Constantin Lupu, a scris Adevărul. ZdG a scris anterior că Lupu a obținut cetățenia R. Moldova în 2014 și are domiciliul și locuiește la Chișinău într-o casă care aparține, în acte, lui Nicolae Andronic, un om politic de la Chișinău, activ în anii ’90.
Totuși, Toni Greblă a negat de la început că s-ar fi întâlnit cu candidatul independent în vila de la Izvorani, deținută de fiul lui Lupu. Ulterior, șeful AEP a menționat că fotografiile sunt de acum 2 ani, iar evenimentul a fost organizat de Constantin Lupu.
Mai exact, fotografiile intrate în posesia Adevarul îl arată pe Grebla la un eveniment tradițional românesc – tăierea porcului. Alături de el erau, printre alții, George Simion, președintele AUR, partidul care i-a declarat susținerea lui Călin Georgescu pentru turul al doilea, Cătălin Moroșanu, Constantin Lupu, tatăl lui Andy-Constantin Lupu, cel care deține casa unde își desfășoară activitățile de campanie candidatul independent.
„Am fost acum doi ani de zile și de atunci, din păcate, n-am mai avut timp să trec pe acolo. Gazda tăia un porc de Crăciun, în marginea comunei Izvorani. Acolo erau mai multe persone, printre care mi-amintesc că era și marele campion Moroșanu. Gazda, altfel, este profesor universitar, iar la acea dată era președintele Autorității pentru Învățământ Dual. Am stat aproximativ două ore, am plecat de la eveniment. De atunci n-am mai trecut pe acolo, că n-am mai avut timp. Nu-l cunosc, nu l-am cunoscut niciodată, nu am vorbit niciodată, nu m-am aflat vreodată în preajma celui pe care îl invocați dumneavoastră acolo, Georgescu”, a declarat Toni Greblă pentru Adevărul.
„Care e problema cu prietenia cu domnul Lupu? Domnului Georgescu, atâtea sesizări câte am primit în această campnaie electorală, pe toate le-am transmis la TikTok, la parchetele locale sau la Parchetul General. Și la Parchetul General”, a continuat acesta, menționând că a primit sesizări în 3 sau 4 județe, în legătură cu afișe electorale care nu erau inscripționate cu codul de identificare al mandatarului financiar și erau puse în diferite locuri din județele respective.
„Am sesizat parchetul, pentru ca împreună cu poliția să facă cercetări, să identifice unde au fost imprimate, tipărite, aceste afișe, pentru ca apo să se facă o legătură de cauzalitate între cel care a finanțat tipărirea acestora și competitorul politic respectiv. La parchetul general am transmis toate seziările pe care le-am primit în legătură cu diverse postări pe TikTok, care, unele se sesiza că ar conțien știri false, defăimătoare și așa mai departe, altele că n-au inscripționat codul de identificare al mandatarului financiar. Le-am transmis TikTok-ului, am transmis de asemenea o hotărâre a Biroului Electoral Central prin care s-a dispus înlăturarea de pe platformă a unor postări acre, la fel, nu aveau codul de identificare al mandatarului financiar. (..)Nu e reglementată, din păcate, posibilitatea de a se îndepărta într-un anume termen. Decât, din mii, zeci de mii de postări, se înlătură cinci-zece-douăzeci. Și de la acel competitor politic au fost înlăturate multe, dar multe din milioane nu înseamnă că este esențial. La nivel european, de altfel, nu există reglemnatre cu privire la conținutul postărilor care sunt puse pe platformele social-media”, a continuat Greblă.
Șeful AEP susține că nu l-a mai văzut pe Constantin Lupu de 2 ani.
Cheltuielile de campanie
Deși Călin Georgescu a declarat 0 cheltuieli la AEP, datele recente arată că au existat cheltuieli pentru campania electorală a candidatului independent, cel puțin pentru promovarea pe TikTok.
Conform datelor CSAT, Georgescu a derulat în două săptămâni, cu 0 lei declarați, o campanie care a avut mai mult succes decât ce au reușit candidații partidelor mari din România cu milioane de lei, în câteva luni.
Informațiile oficiale arată buna-voință de care a beneficiat Călin Georgescu din partea TikTok, dar și a unor instituții din țarǎ. Spre exemplu, abia la o lună de la începerea campaniei electorale, cu o zi înainte de alegeri, Biroul Electoral Central (BEC) din România a primit o sesizare referitoare la materialele electorale nemarcate (fără cod de mandatar financiar) care circulă în online și promovează candidatului suveranist, cu simpatii legionare.
BEC a dispus „înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online ce îl ilustrează pe candidatul Călin Georgescu la alegerile pentru președintele României din anul 2024, care nu conțin codul de identificare al mandatarului financiar”, însǎ TikTok nu a pus în aplicare solicitarea.
„Am reuşit imposibilul. Asta e dovada lui Dumnezeu. Lor le este frică de noi. Am reuşit ceva incredibil”, spunea Călin Georgescu după decizia BEC.
Campania fără finanțare nu a fost însă dovada lui Dumnezeu, ci mai degrabă a susținerii de care a beneficiat, mai ales din afara țării, așa cum au arătat instituțiile statului român.
ZdG a publicat anterior o investigație, în colaborare cu Snoop, unde explică legătura pe care o are Călin Georgescu cu familia Lupu. Mai exact, Georgescu își face campanie din două vile de la Izvorani, un sat din județul Ilfov, folosite ca sediu de campanie. Imobilele aparțin unui tânăr de 24 de ani, a cărui tată are dublă cetățenie. Cele două case identice de unde Călin Georgescu își duce campania electorală, pe care le numește „sediu de partid”, iar ambele proprietăți apar pe numele unui tânăr de 24 de ani, Andy-Constantin Lupu, președintele partidului Lege Educație Unitate (LEU), înființat în 23 mai 2022.