Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șeful Adunării Populare a UTA…

Șeful Adunării Populare a UTA Găgăuzia s-ar afla la Istanbul, la câteva zile după ce mai mulți deputați i-au cerut demisia

Foto: IPN.md

Președintele Adunării Populare din autonomia găgăuză, Dmitri Konstantinov, a plecat peste hotare pe 27 iunie, după ce cu o zi înainte mai mulți deputați independenți și din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) au dat buzna în cabinetul lui ca să-i ceară demisia. Sursele din cadrul Poliției de Frontieră au confirmat informațiile pentru Europa Liberă.

Potrivit sursei, Konstantinov a părăsit R. Moldova joi, 27 iunie, prin Aeroportul Internațional Chișinău în direcția Istanbul. Nu se cunoaște însă care este destinația finală.

Pentru acea zi erau programate patru zboruri de pe aeroportul din Chișinău către Istanbul: trei ale companiei Turkish Airlines și unul cu compania aeriană Fly One, afiliată cu persoane din anturajul oligarhului fugar, Vladimir Plahotniuc. Fly One are zboruri regulate către Moscova – cu escale la Istanbul sau Erevan.

Konstantinov a mai zburat de la Chișinău la Istanbul pe 4 iunie și s-a întors în capitala Moldovei pe 10 iunie prin Erevan. În acea perioadă, el a fost la Forumul Internațional Economic din Sankt-Petersburg, fapt confirmat și de un interviu oferit presei ruse de stat.

Contactat de Europa Liberă, președintele legislativului găgăuz a spus că motivul plecării sale este o programare la medic.

„Informația despre demisie este un absurd. Eu sunt la Istanbul, la medic. Revin luni”, a declarat Konstantinov pentru Europa Liberă.

Alți doi deputați independenți din Adunarea Populară de la Comrat au declarat pentru jurnaliști, sub condiția anonimatului, că „temându-se de demisie”, Konstantinov și-ar fi predat atribuțiile adjunctului său și a părăsit țara. Totul după ce pe 25 iunie, după ședința parlamentului local, un grup de deputați a forțat ușile și a intrat în cabinetul lui Konstantinov. Potrivit nokta, aceștia voiau să-i ceară demisia, dar Konstantinov a anunțat o pauză, după care nu a mai revenit.

Printre cei care au solicitat demisia președintelui Adunării Populare erau mai mulți deputați socialiști, dar și fostul deputat în Parlamentul de la Chișinău, actual deputat în Adunarea Populară, Nicolae Dudoglo.

Omul de afaceri Dmitri Konstantinov a fost ales președinte al Adunării Populare a UTA Găgăuzia pe data de 4 februarie 2022