Șefa Parchetului European, care se află în vizită la Chișinău, despre combaterea corupției: „Cea mai mare problemă în România a fost schimbarea mentalităților”
Procurora-șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a efectuat luni, 2 septembrie, o vizită în R. Moldova. Aceasta a avut întrevederi cu premierul Dorin Recean și cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Procurora-șefă urmează să se vadă și cu președinta Maia Sandu.
În cadrul discuției cu prim-ministrul Recean a fost abordat subiectul evoluțiilor în ce privește combaterea corupției în țara noastră. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Recean a exprimat interesul pentru consolidarea cooperării între toate autoritățile de combatere a corupției din R. Moldova și Parchetul European, inclusiv prin „schimbul de bune practici în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției”, precum și organizarea de instruiri pentru procurorii din R. Moldova.
Laura Codruța Kovesi a afirmat, în timpul întrevederii, că „justiția este primul domeniu care trebuie curățat de corupție pentru a construi un sistem cu adevărat imparțial, independent și previzibil”.
Kovesi a ținut la începutul vizitei sale de la Chișinău și o prelegere publică pentru studenții Universității de Stat din Moldova, după care oficiala a făcut declarații de presă. Aceasta a declarat că lupta cu corupția nu este doar responsabilitatea sistemului de justiție, ci „întreaga societate trebuie implicată”.
„Cea mai mare problemă, din punctul meu de vedere, a fost, în România, schimbarea mentalităților și cea de a le arăta cetățenilor că fenomenul corupției este grav și le afectează viețile. Sper să reuții acest lucru (n.r. de a schimba mentalitățile)”, a spus procurora-șefă a Parchetului European în fața jurnaliștilor.
Invitația șefei Parchetului European în R. Moldova a fost lansată de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în cadrul conferinței interguvernamentale de la Luxemburg. Ultima vizită a Laurei Codruța Kovesi la Chiținău a avut loc în luna iulie 2022, când a fost semnat un Acord de cooperare între Procuratura R. Moldova și Parchetul European.
Parchetul European (EPPO) are competența de a investiga, urmări penal și trimite în judecată autorii infracțiunilor împotriva bugetului UE.