Șefa legislativului Sloveniei, aflată într-o vizită la Chișinău, s-a văzut cu Igor Grosu. Despre ce au discutat cei doi oficiali
Președinta Adunării Naționale a R. Slovenia, Urška Klakočar Zupančič, și-a început vizita oficială la Chișinău cu o întâlnire cu președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu. În cadrul discuțiilor, cei doi au convenit să muncească în continuare pe segmentul parlamentar, în special pe domenii precum digital, securitate cibernetică, inteligența artificială, dar și bunele practici în calitate de stat membru al UE de peste 20 de ani, potrivit unei postări a lui Grosu.
„Este prima vizită în țara noastră a unui președinte de parlament al Sloveniei în cei 32 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-slovene. Acest lucru demonstrează că avem un dialog intens între țările noastre în ultima vreme și am convingerea că vom reuși să aducem, în viitorul apropiat, o dinamică și mai mare în relațiile dintre Chișinău și Ljubljana”, a scris președintele legislativului pe Facebook.
Cei doi, potrivit lui Grosu, au trecut în revistă și progresele înregistrate de către R. Moldova până acum, precum și eforturile pe care trebuie să fie depuse de guvernare pentru ca R. Moldova să fie gata să adere la UE în anul 2030.
Șefii legislativelor au susținut și o conferință de presă comună.
Urška Klakočar Zupančič se va afla în R. Moldova în perioada 22-24 ianuarie.
Programul vizitei prevede o întâlnire și cu președinta R. Moldova, Maia Sandu. De asemenea, speakerul sloven va discuta la Parlament cu membrii Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, condusă de deputata Ina Coșeru, precum și cu reprezentantele Platformei Femeilor Deputate, prezidată de vicepreședinta Legislativului, Doina Gherman.
Vizita va include și întâlniri cu viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și cu ministrul afacerilor externe, Mihail Popșoi. Totodată, va avea loc o întrevedere între Secretarii generali ai celor două parlamente, Igor Talmazan și Uršula Zore Tavčar.
Parlamentul anunță că printre subiectele discuțiilor dintre oficiali se numără parcursul european al R. Moldova, oportunitățile de consolidare a relațiilor moldo-slovene, cooperarea interparlamentară, reforma justiției, precum și impactul agresiunii ruse asupra Ucrainei și situația din regiune.
Relațiile diplomatice moldo-slovene au fost stabilite pe 27 octombrie 1993.