Principală  —  Ştiri   —   Ședință a Consiliului Municipal Chișinău…

Ședință a Consiliului Municipal Chișinău cu doar patru consilieri

Foto: chisinau.md

Pe 30 iulie 2024 a avut loc ședința CMC, pe ordinea de zi aflându-se și proiectul bugetului municipal pentru anul 2024. Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a boicotat și nu a luat parte la ședință.


Conform legii, în luna decembrie, municipalitatea ar fi trebuit să aprobe bugetul instituției pentru 2024. De mai bine de jumătate de an, primăria activează în baza unui buget provizoriu. După câteva minute de la începerea ședinței,  reprezentanții PAS au anunțat că nu vor participa la ședință și au părăsit sala : 

Azi, din nou, am chemat primarul la discuții cerând 2 condiții esențiale pentru votarea bugetului – finanțarea grupelor cu program prelungit și a asistenților personali. PAS a fost deschis să voteze bugetul, dar primarul Ceban a refuzat orice dialog și a refuzat să vină la discuții. Acest lucru arată clar că primarul Ceban nu vrea, de fapt, să discute bugetul. PAS nu va participa la această mimare. Bugetul actual propus este împotriva chișinăuienilor și nu conține finanțări esențiale pentru oameni – mii de mame rămân fără ajutor de îngrijire, peste 39 mii de copii rămân fără grupe cu program prelungit, suburbiile rămân fără finanțare.”, a comunicat partidul într-o postare.

Anterior, primăria a propus un proiect bugetar cu venituri de 7,7 miliarde de lei și cheltuieli de 8,3 miliarde de lei. Consilierii PAS au depus un denunț la Centrul Național Anticorupție, iar instituția a pornit o procedură contravențională, pentru a verifica dacă s-au admis încălcări la emiterea dispoziției de aprobare a bugetului municipal provizoriu pentru anul 2024, scrie TV8.