Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Secretarul general al NATO susţine…

Secretarul general al NATO susţine că Rusia ar putea desfăşura arme nucleare în spaţiu

Sursa foto: G4media/European Council

NATO este preocupată că Rusia ar putea desfăşura în curând arme nucleare în spaţiu, a declarat secretarul general Mark Rutte pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, scrie G4Media.

Secretarul general al NATO Mark Rutte a declarat pentru Welt am Sonntag că NATO are cunoştinţă despre faptul că Rusia ia în considerare plasarea de arme nucleare în spaţiu.

El a caracterizat capabilităţile curente ale Rusiei în spaţiu drept depăşite şi a apreciat că nu sunt comparabile cu cele ale Occidentului.

Rutte a afirmat că desfăşurarea de arme nucleare în spaţiu i-ar permite Rusiei să-şi amelioreze capabilităţile, fapt despre care a spus că provoacă o îngrijorare profundă.

Aşa-numitele arme anti-sateliţi nu sunt îndreptate spre Terra, ci spre sateliţi. Distrugerea sateliţilor ar putea provoca haos pe Pământ, în condiţiile în care multe sisteme de pe planetă se bazează pe sateliţi pentru operare.

Rutte a avertizat în privinţa unei potenţiale încălcări a tratatului din 1967 privind spaţiul, care prevede folosirea paşnică a acestuia. Tratatul a fost ratificat de cele mai multe ţări, între care Rusia şi SUA.

Rutte a mai afirmat că în ultimii ani competiţia din spaţiu a devenit mult mai intensă, în condiţiile în care mediul de acolo devine tot mai aglomerat, periculos şi impredictibil.

Acest lucru, a spus şeful NATO, nu se întâmplă doar în domeniul comercial, ci afectează şi apărarea şi securitatea în general.

Potrivit acestui articol, NATO a decis în 2021 că clauza de apărare colectivă prevăzută la articolul 5 al tratatului se aplică şi în cazul unor atacuri din spaţiu.

Articolul 5 din tratatul NATO stipulează că un atac armat asupra unuia sau mai multor aliaţi este considerat un atac asupra tuturor.

Această clauză de apărare colectivă a fost invocată o singură dată în istoria NATO, în sprijinul SUA, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.