Principală  —  IMPORTANTE   —   Secretarul general adjunct al NATO,…

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, demisionează. Motivul – va candida la alegerile prezidențiale din România

Sursa foto: NATO

Mircea Geoană l-a informat pe secretarul general al NATO că se va retrage din funcția de secretar general adjunct al Alianței pe 10 septembrie. Jens Stoltenberg i-a acceptat demisia și i-a mulțumit pentru activitatea sa în NATO, conform unui comunicat al Alianței.

„Mircea a servit NATO timp de aproape cinci ani. Concentrarea sa asupra tehnologiei și provocărilor de securitate emergente a fost esențială pentru stimularea inovării în cadrul Alianței. El este un adevărat transatlanticist, iar munca sa cu partenerii a adus beneficii importante NATO. Îi urez toate cele bune”, a declarat Stoltenberg.

Geoană este primul român care ocupă această funcție și primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.

Conform comunicatului NATO, Boris Ruge, secretar general adjunct pentru afaceri politice și politica de securitate, va îndeplini funcția de secretar general adjunct interimar până la numirea unui succesor.

Într-o postare pe Facebook, Mircea Geoană a spus că să fie „în conducerea NATO a fost onoarea vieții” sale.

Cine este Mircea Geoană

Mircea Geoană anunțase pe 25 august, într-un interviu la Digi 24, că „la nivel personal” decizia legată de candidatura sa la alegerile prezidențiale din noiembrie/ decembrie era deja luată, notează Europa Liberă România.

Printre cei mai bine plasați competitori ai lui Mircea Geonă se numără președintele PSD – Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă – președintele PNL, Elena Lasconi – președinta USR și George Simion – președintele AUR ( Alianța pentru Unirea Românilor).

Unele sondaje de opinie din luna august arătau că Marcel Ciolacu s-ar afla pe primul loc în preferințele electoratului, iar pe locul al doilea ar fi Nicolae Ciucă, dar cu 10% sub președintele PSD. La începutul lunii august, Mircea Geoană și Marcel Ciolacu s-au întâlnit la un restaurant în București, la ziua jurnalistului român Marius Tucă.

Mircea Geoană, în vârstă de 66 de ani, este din octombrie 2019 secretar general adjunct al NATO. A fost președintele Partidului Social Democrat (PSD) din 2005 până în 2010, iar în 2009 a fost candidatul partidului la funcția de președinte al României. A pierdut cursa la limită, cu o diferență de 0,66% în fața lui Traian Băsescu. Între 2008 și 2011, Geoană a fost președinte al Senatului României. De asemenea, a fost ministrul de Externe al României între 2000 și 2004. Înainte de cariera politică, între 1996 și 2000, Geoană a fost ambasador al României în Statele Unite, scrie sursa citată.