„Se vinde securitatea economică a țării, pe bucăți, cu tot cu suveranitate”. Dodon speculează pe subiectul „vânzării” portului Giurgiulești. Precizările autorităților și explicațiile unui expert

Liderul PSRM, Igor Dodon, acuză guvernarea de pasivitate în situația în care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietarul companiei concesionare a Portului Internațional Liber de la Giurgiulești (PILG), a scos obiectivul la licitație. „Se vinde securitatea economică a țării, pe bucăți, cu tot cu suveranitate”, se alarmează Dodon. De fapt, BERD acum vrea să vândă doar dreptul ei de operator al PILG, drept de concesiune care a fost dat de Guvernul R. Moldova în anul 2004 pe o perioadă de 99 de ani, explică experții. Odată cu plecarea BERD și venirea unui nou investitor, regulile de joc rămân aceleași stabilite încă de pe timpul guvernării comuniste, din care a făcut parte chiar Igor Dodon.
Într-o postare publicată marți, 15 aprilie, pe pagina sa de Facebook, liderul PSRM, Igor Dodon, spune că „Portul Giurgiulești, singura noastră ieșire la mare, construit cu eforturi și viziune între 2005–2009, azi este scos la licitație. BERD vrea să-l vândă. Guvernul României abia așteaptă să-l cumpere. Iar ai noștri – tac mâlc. Ca niște slugi cuminți, să nu-și supere sponsorii externi”. „Se vinde accesul Moldovei la comerț, la energie, la exporturi. Se vinde securitatea economică a țării, pe bucăți, cu tot cu suveranitate (…) Unde-i statul moldovenesc? Unde-i legea care apără obiectivele strategice? (…) PAS-ul nu guvernează Moldova. Ei doar o predau, pe bucăți, străinilor. Republica Moldova nu mai poate fi tratată ca o colonie a Occidentului”, a mai scris Igor Dodon în postarea sa.
Precizările autorităților
De fapt, la 29 decembrie 2004, Guvernul Republicii Moldova de la acea vreme a semnat un Acord de investiții „Cu privire la Portul Internațional Liber Giurgiulești”. Astfel, terenurile au fost date în arendă unor companii private pentru 99 de ani, iar Portul Internațional, care urma să fie construit de acele companii, a fost oferit în gestiunea acestora pentru 25 de ani. În prezent, compania privată „Danube Logistic” SRL, gestionarul Portului Internațional Liber Giurgiulești, este în proprietatea BERD.
„BERD a anunțat decizia de a atrage un investitor strategic pentru gestionarea Portului, prin vânzarea companiei care deține drepturile de administrare. În acest sens, Guvernul, împreună cu BERD, se va asigura că procesul de identificare a unui investitor strategic se desfășoară conform legislației și în interes național. Reamintim că, tot la Giurgiulești, în apropierea PILG, funcționează Portul de Pasageri și Mărfuri – port gestionat de o companie de stat și care nu poate și nu este supus niciunei vânzări sau tranzacționări”, se arată într-un răspuns al purtătorului de cuvânt al premierului, Daniel Vodă, la o solicitare de informație a Ziarului de Gardă.
Expert: „Regulile de joc rămân aceleași”
Formularea „se vinde accesul Moldovei la comerț, la energie, la exporturi. Se vinde securitatea economică a țării, pe bucăți, cu tot cu suveranitate” este de-a dreptul aberantă, consideră expertul economic de la Expert-Grup, Stas Madan. De fapt, terenul pe care este amplasat PILG a fost, este și va rămâne în proprietatea statului nostru.
„BERD acum vrea să vândă doar dreptul ei de operator al PILG, drept de concesiune care a fost dat de Guvernul R. Moldova în anul 2004 pe o perioadă de 99 de ani. Cu alte cuvinte, odată cu plecarea BERD și venirea unui nou investitor, regulile de joc rămân aceleași stabilite încă de pe timpul guvernării comuniste”, explică Stas Madan.
Cât privește implicarea Guvernului, aceasta va fi inevitabilă și rezultă expres din legea nr. 174 din 11.11.2021 privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului, mai precizează expertul.
„PILG este un activ de importanță strategică, iar tranzacția de vânzare a dreptului de operare asupra portului va putea fi realizată doar cu acordul Guvernului prin intermediul Consiliului pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului. Aceasta va fi un filtru în plus că dreptul de gestiune asupra PILG nu va ajunge pe mânile unui investitor de rea credință. Dacă noul investitor al PILG va ajunge Guvernul României, din aceasta țara noastră cu siguranță va avea de câștigat din punct de vedere economic. Aceasta deoarece achiziția ar urma să fie făcută prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” Constanţa, controlată de statul român prin Ministerul Transporturilor, iar datele arată că și la moment cele mai multe fluxuri de comerț din cadrul PILG sunt direcționate spre portul Constanța. Respectiv, existența aceluiași gestionar de la ambele porturi va permite o intensificare și mai mare a volumului de mărfuri transportate prin intermediul portului Goiurgiulești. Consolidarea prezenței investiționale a României este doar de salutat, fiindcă este cel mai mare și mai de nădejde partener comercial și economic al țării noastre. Ar fi și un semnal bun pentru mediul investițional când un stat membru NATO investește în Republica Moldova. Or, noi aveem mare nevoie de o mai mare încredere din partea investitiorilro străini, care percep înalt riscul de Securitate din cauza proximității cu o țară agresată militar de Federația Rusă.”
Expertul explică faptul că, în condițiile în care există interes din partea unor investitori străini serioși, ar fi un gest nesăbuit din partea Guvernului nostru să doreească să concureze cu aceștia și să preia de la BERD dreptul de concesiune, pe care tot Guvernul l-a acordat acum peste 20 de ani. „Aceasta ar implica un efort bugetar semnificativ, dar și multă expertiză de gestiune, care la noi ar putea fi deficitară. Chiar dacă PILG este gestionat de un investitor străin, pe acolo trec și mărfurile moldovenești, adică servește intereselor noastre economice. Mai mult decât atât, în afară de Portul Internațional Liber Giurgiulești pe teritoriul de la Giurgiulești mai există un segment de ieșire la Dunăre gestionat direct de stat prin întreprinderea de stat „Portul Fluvial Ungheni”. Anume acest segment din cadrul complexului portuar Giurgiulești ar putea fi dezvoltat de către stat cu suportul partenerilor internaționali cum ar fi Uniunea Europeană. În așa mod, s-ar reuși extinderea volumelor de mărfuri care ar putea fi transportate prin Giurgiulești, atât de către PILG, gestionat de un investitor străin, cât și portul gestionat de stat”, conchide Stas Madan.
Acest material a fost produs cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestuia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Consolidarea rezilienței de sus în jos și de jos în sus în Republica Moldova”, co-finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.
