Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Se va oferi sau nu,…

Se va oferi sau nu, în acest an, Premiul Nobel pentru Pace? Peste 280 de candidați nominalizați: Navalnîi și Zelenski, favoriții caselor de pariuri

Peste 280 de candidați au fost nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace din acest an. Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni (UNRWA), Curtea Internațională de Justiție (CIJ) și șeful Organizației Națiunilor Unite (ONU) Antonio Guterres se numără printre favoriți, într-un an marcat de războaiele din Gaza și Ucraina, relatează Reuters, citând experții internaționali.

Totodată, potrivit Reuters, casele de pariuri îl favorizează pe liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a decedat în colonia penală din nordul Rusiei, în luna februarie 2024, „însă acest fapt nu ar fi posibil, deoarece premiul nu poate fi oferit postum”.

Un alt favorit al agențiilor de pariuri este președintele Ucrainei Volodîmir Zelenski, care, cel mai probabil, „nu va avea șanse să câștige, deoarece este liderul unei națiuni aflate în război”, susține Reuters.

Având în vedere că anul 2024 este marcat de războiul dintre Israel și Hamas, de un conflict ucrainean aflat în al treilea an și de conflictul din Sudan, Comitetul ar putea să se concentreze asupra „actorilor umanitari care ajută la alinarea suferinței civililor”.

„UNRWA ar putea fi un astfel de candidat. Ei fac o muncă extrem de importantă pentru palestinienii civili care experimentează suferințele războiului din Gaza”, a declarat pentru Reuters Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo.

Un premiu pentru UNRWA ar fi controversat, a adăugat el, având în vedere acuzațiile formulate de Israel, potrivit cărora, o parte din personalul său a luat parte la atacul din 7 octombrie 2023 asupra sudului Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.

Unele țări și-au întrerupt finanțarea către UNRWA ca urmare a acuzațiilor. În august, o anchetă internă a ONU a declarat că nouă membri ai personalului ar fi putut fi implicați în atac, fiind, ulterior, concediați, potrivit Reuters.

În aceeași ordine de idei, Comitetul secret de acordare a premiilor, format din cinci membri, numiți de parlamentul norvegian, ar putea să se concentreze asupra necesității de a consolida ordinea mondială internațională construită după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acest lucru ar putea însemna acordarea unui premiu secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a declarat Asle Sveen, un istoric al Premiului Nobel pentru Pace.

„Guterres este simbolul suprem al ONU și cea mai importantă datorie a CIJ este să se asigure că dreptul umanitar internațional este aplicat la nivel global”, a declarat Sveen pentru Reuters.

CIJ a condamnat invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina și a cerut Israelului să se asigure că nu se comite niciun genocid în Gaza.

Totodată Comitetul ar putea decide ca nimeni să nu primească premiul, lucru care s-a întâmplat de 19 ori, ultima dată fiind în 1972, menționează Reuters.

„Poate că acesta este anul în care Comitetul Premiului Nobel pentru Pace ar trebui pur și simplu să nu acorde premiul și să concentreze atenția asupra faptului că planeta se află în război”,
a declarat pentru Reuters Dan Smith, directorul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Potrivit Reuters, unele dintre nominalizările cunoscute din acest an îi includ pe Papa Francisc, naturalistul britanic David Attenborough și agenția ONU pentru refugiați, UNHCR.

În total, 286 de candidați au fost nominalizați pentru premiul din acest an.

Premiul de anul trecut a fost acordat lui Narges Mohammadi, o militantă iraniană pentru drepturile femeilor.