Se va alinia R. Moldova sancțiunilor UE impuse Federației Ruse? Ministrul de Externe: „Rata noastră de aliniere la sancțiunile europene va crește”
Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a afirmat că R. Moldova se va alinia sancțiunilor impuse de comunitatea europeană. Fiind întrebat în cadrul unei conferințe de presă de ce R. Moldova nu aderă la toate sancțiunile UE împotriva Federației Ruse, vicepremierul a afirmat că țara „a moștenit” un sistem de aliniere la declarațiile de politică externă și la măsurile restrictive ale UE în care anterior s-a decis ca R. Moldova să nu se alinieze imediat la anumite măsuri.
În plus, Popescu s-a arătat „indignat” de „indignarea Federației Ruse” privind introducerea sintagmei „limba română” în toate legile R. Moldova.
„În aceste zile noi facem o evaluare și reevaluare a mai multor decizii luate anterior și în curând vom reveni cu mai multe detalii pe acest subiect. Absolut orice măsură de acest ordin presupune acțiuni concret în instituțiile noastre financiare sau cele care monitorizează intrările și ieșirile din R. Moldova și multe alte subiecte. La această etapă facem o analiză aspra modului practic cum R. Moldova va avea mai multe răspunsuri la numite domenii. Pe alte domenii legate de sancțiuni, poziția noastră este absolut clară. Rata noastră de aliniere la sancțiunile europene va crește vizibil, rapid, în viitorul apropiat.
La această etapă, în UE există 28 de regimuri de sancțiuni. Dintre acestea, R. Moldova se aliniază la 21 de regimuri de sancțiuni. Acestea sunt baza legală pentru sancțiuni aplicate pe mai multe domenii. În 7 regimuri R. Moldova nu a fost nu a fost invitată să se alăture pentru că ele în mare parte au expirat. R. Moldova nu se aliniază la 10 tipuri de regimuri de sancțiuni dar această cifră va fi diminuată în viitorul foarte apropiat”, a declarat Nicu Popescu.
Oficialul a mai spus că „limba pe care o vorbim ne aparține”, iar decizia privind denumirea acesteia „ne aparține”.
„Absolut nici o țară din lume nu are dreptul moral, legal sau politic de a comenta aceste lucruri. În R. Moldova se vorbește limba română. R. Moldova are o comunitate de istorie, cultură și limbă cu România. Inclusiv în virtutea acestei comunități, R. Moldova face parte din familia europeană. Vom adera la UE indiferent de comentariile sau lipsa de comentarii a unor state terțe”, a mai spus Nicu Popescu.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, s-a declarat revoltată de Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei adoptată joi, 2 martie, de Parlament. Ea a afirmat că deputații de la Chișinău s-au solidarizat „cu cele mai odioase declarații ale manipulatorilor lor occidentali”.
Totodată, autoritățile de la Moscova au acuzat autoritățile de la Chișinău că „închid ochii la încercările regimului de la Kiev de a submina situația din această regiune” și au solicitat autorităților din R. Moldova „să dea dovadă de reținere în ceea ce privește situația” din regiunea transnistreană.
UE a impus sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022 și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijia și Herson din Ucraina.
Acestea s-au adaugat măsurilor impuse Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk.
Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri privind vizele.
Sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitățile acesteia de a continua agresiunea, potrivit UE.
Sancțiunile individuale vizează diferite persoane care fie sunt responsabile de sprijinirea, finanțarea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, fie beneficiază de pe urma acestor acțiuni.