Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Scrisori oficiale pentru 27 de…

Scrisori oficiale pentru 27 de miniștri din UE, SUA, Canada, Japonia și Norvegia: R. Moldova cere ajutor pentru agricultori

Sursa: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare/Facebook

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a semnat marți, 24 septembrie, scrisorile oficiale adresate celor 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească.

Declarația privind necesitatea de sprijin a fost făcută anterior la Bruxelles, unde ministrul Vladimir Bolea a fost pentru o serie de discuții strategice legate de colaborarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în domeniul agricol și sprijinirea agricultorilor afectați de calamitățile naturale, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii.

Inițiativa acestui fond a fost discutată ulterior și în cadrul întrevederii cu Comisarul European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, „aceasta fiind ca o reacție la provocările tot mai acute cu care se confruntă fermierii din Republica Moldova”, afectați de seceta severă și schimbările climatice din ultimii ani, notează sursa citată.

Fondul de Dezvoltare și Solidaritate are ca scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.

În cadrul declarației făcute la Bruxelles, Vladimir Bolea a subliniat importanța unei susțineri coordonate din partea țărilor membre ale UE pentru ca sectorul agricol din Republica Moldova să poată progresa și contribui la stabilitatea economică a regiunii. El a evidențiat că acest fond ar reprezenta nu doar un sprijin economic, ci și un gest de solidaritate și parteneriat între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

„Am făcut un pas important astăzi, adresându-mă omologilor noștri europeni, partenerilor de dezvoltare. Este esențial să avem susținerea colegilor din UE, SUA, Japonia, Canada, Norvegia în consolidarea sectorului agricol din Republica Moldova, care este unul dintre pilonii principali ai economiei noastre. Crearea acestui fond ar permite agricultorilor noștri să se adapteze mai ușor la noile provocări și să asigure dezvoltarea durabilă a sectorului”, a declarat Vladimir Bolea.

ZdG a scris anterior că agricultorii care au protestat joi, 19 septembrie, în fața Președinției, sunt așteptați la discuții cu președinta Maia Sandu miercuri, 25 septembrie. Totuși, proiectul de lege în privința căruia au protestat și au solicitat să fie întors în Parlament a intrat în vigoare.

Parlamentul a aprobat măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an

Fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta și arșița din acest an vor beneficia de suspendarea obligațiilor de plată față de creditori pentru o perioadă de șase luni. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, în două lecturi, la ședința din 13 septembrie a Parlamentului.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și propune măsuri de sprijin destinate fermierilor, în scopul gestionării efectelor secetei din anul curent. „Starea hidrometeorologică instabilă a înrăutățit și mai mult situația financiară a fermierilor. În aceste condiții, este imperios necesară intervenția statului pentru a garanta, pe de o parte, viabilitatea fermierilor, iar, pe de altă parte, pentru a asigura securitatea alimentară a țării”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Potrivit documentului, va fi suspendată obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor și creditelor, reprezentând rate de capital, dobânzi, comisioane și penalități, datorate de fermieri în anul 2024. De această facilitate vor beneficia fermierii care întrunesc, cumulativ, următoarele condiții: au obținut credite, bunuri în leasing sau inputuri (fertilizanți, pesticide, semințe, echipamente și tehnică agricolă etc.) utilizate pentru activitățile agricole în baza unor contracte încheiate în perioada septembrie 2023 – septembrie 2024; culturile agricole ale acestora au fost afectate de secetă în proporție de cel puțin 60 %, iar suprafața prelucrată afectată constituie nu mai puțin de 50 %; fermierii în privința cărora nu a fost înaintată procedura de insolvabilitate.

Creditorii vor avea obligația de a examina și aproba cererile fermierilor privind suspendarea obligației de plată în termen de 30 de zile calendaristice din momentul recepționării acestora. Fermierii a căror obligație de plată a fost suspendată nu vor putea vinde activele din patrimoniu în perioada acordării acestei facilități, fără informarea creditorilor.

Totodată, proiectul de lege prevede că garanțiile financiare emise de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, care garantează creditele solicitate de debitorii eligibili în corespundere cu prezenta lege, se vor prelungi pe un termen egal cu termenul restructurării/reeșalonării creditului, dar nu mai mult de 31 decembrie 2025.

VIDEO Criză în agricultură: două secete, pierderi pentru fermieri și ajutoare întârziate

Anul 2024 a fost marcat de temperaturi record în toată lumea, iar Republica Moldova nu a făcut excepție. Timp de două săptămâni, temperaturile s-au menținut peste 40 de grade Celsius, afectând grav domeniul agriculturii.

Sectorul agricol este principala sursă de venit în Moldova. În acest sector este angajată aproximativ o treime din forța de muncă. Agricultorii moldoveni au organizat proteste și au cerut instituirea stării de urgență. Însă, până-n prezent, autoritățile au creat doar o comisie specială în vederea elaborării măsurilor pentru depășirea crizei.

Cum fac față fermierii problemelor cauzate de secetă și ce ajutor așteaptă de la stat, citiți în materialul Ziarului de Gardă.