Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Scrisoare publică: „Solicităm instituțiilor responsabile…

Scrisoare publică: „Solicităm instituțiilor responsabile să asigure instalarea pe Aleea Clasicilor a busturilor unor prozatoare și poete remarcabile ale literaturii române”

Foto: Marin Raica/ Jurnalul.ro

Un grup de cercetători, scriitori, profesori și critici literari au elaborat o scrisoare publică în care se arată nemulțumiți față de lipsa busturilor scriitoarelor pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică a municipiului Chișinău și solicită instituțiilor responsabile să asigure „instalarea busturilor unor prozatoare și poete remarcabile ale literaturii române”.

Prin apelul lor, semnatarii și semnatarele cataloghează situația drept una de „inechitate culturală, literară și de gen”.

„Inaugurată în 1958, Aleea Clasicilor din Chișinău trebuie să fie un loc simbolic și valoric de omagiu  al unor figuri literare, care au contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea culturală și literară românească de-a lungul timpului. (…)

Conținând actualmente busturile a 31 de personalități, Aleea Clasicilor nu are nici un bust al vreunei autoare valoroase din cultura literară românească. Această situație, cu o galerie eminamente masculină de valori, se atestă în pofida faptului că spațiul românesc este marcat de și de o prezența feminină”, se arată în scrisoare.

Astfel, semnatarii și semnatarele cer constituirea unui consiliu care s-ar ocupa de „recunoașterea valorii operei literare a unor scriitoare care trebuie să se regăsească” pe Aleea Clasicilor, precum și în curricula, în manualele de limba și literatura română, în denumirile de bulevarde și străzi.

Totodată, aceștia mai solicită elaborarea unui regulament pentru Aleea Clasicilor, care să prevadă explicit criteriile de selectare a numelor de scriitoare și scriitori, cine este în drept să vină cu propuneri, autoritatea care instituie consiliul și alte puncte, dar și inițierea cât de curând a demersului din partea autorităților de a instaura pe Aleea Clasicilor busturile pentru prozatoarea H. P. Bengescu și poetele Magda Isanos, Leonida Lari, care, potrivit scrisorii, au făcut față probei estetice literare și filtrului temporal al valorii.

Scrisoarea este semnată de cercetătoarea Loretta Hadrabura, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, directoarea Institutul de Filologie Română Nina Corcinschi scriitorul Iulian Ciocan, activista civică Elena Rățoi, jurnalistul Vitalie Dogaru, profesoara universitară Aliona Grati, criticul litear Mircea V. Ciobanu, profesoara Viorica Oleinic, cercetătoarea Tamara Cărăuș și istoricul și criticul literar Eugen Lungu.

Totodată, autorii au inițiat și o petiție online pentru a susține inițiativa, care a adunat până în acest moment 195 de semnături.