Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Scrisoare deschisă a acționarilor majoritari…

Scrisoare deschisă a acționarilor majoritari de la Gemenii SA: „Constatăm cu îngrijorare că am devenit ţinta unei campanii de denigrare, dar şi de manipulare”

Acționarii majoritari ai SA Gemenii, proprietara centrului comercial din centrul Chișinăului, au adresat o scrisoare deschisă președintei Maia Sandu, președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului interimar, Aureliu Ciocoi, Ambasadorului SUA Dereck Hogan și celui al UE, Peter Michalko.

În scrisoare, oamenii de afaceri acuză că au „devenit ţinta unei campanii de denigrare, dar şi de manipulare, scopul căreia este de a exercita presiuni asupra Curţii Supreme de Justiţie şi asupra opiniei publice, obiectivul final urmărit fiind exproprierea de afacerea pe care am achiziţionat-o legal ca şi cumpărători de bună credință”.

Proprietarii centrului comercial au făcut o retrospectivă a tranzacțiilor din anii de independență a Republicii Moldova a Gemenii SA, dosarul de la CEDO pierdut de Guvern și spun că acum, „statul şi grupul minoritar încearcă să-şi rezolve problemele din contul actualilor acţionari majoritari, care sunt cumpărători de bună credinţă”.

Acționarii majoritari spun că se pune presiune pe Curtea Supremă de Justiție pentru a emite o decizie nefavorabilă lor, iar în acest caz, spun că se vor adresa la arbitraje internaționale. „Iar responsabilitatea pentru o eventuală condamnare a RM de 100 mil. euro vor trebui să şi-o asume participanţii la aceste acţiuni ilegale şi lipsite de logică ce se întreprind în raport cu noi”, se mai arată în declarație.

Scrisoare Deschisa – Gemeni SA by Ziarul de Gardă

În luna martie 2020, agentul guvernamental a cerut CSJ-ului revizuirea dosarului „Gemeni”

În martie, curent, Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la CSJ. În cererea inițială, semnată de agentul guvernamental Oleg Rotari, se cerea lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Rotari cerea casarea încheierii CSJ din 2005, dar și a deciziilor judecătorești ulterioare, care urmau să aducă părțile din litigiu la situația din 20 iulie 2005. 

Anterior, agentul guvernamental a solicitat de mai multe ori amânarea examinării cererii de revizuire pe un termen „nedeterminat”, anunțând judecătorii de la CSJ despre faptul că s-a adresat la CtEDO pentru clarificări.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR: DOC/ Dosarul „Gemeni”: Istoria unui litigiu în care statul ar putea pierde 2,1 milioane de euro

La 10 luni de la decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în dosarul „Gemeni”, prin care statul a fost obligat să achite despăgubiri de 1,5 milioane de euro și să returneze reclamanților o parte din clădirea casei de comerț din centrul capitalei sau alte 2,1 milioane de euro din bugetul de stat, autoritățile au executat-o doar parțial, astfel încât din bugetul de stat ar urma să se plătească, suplimentar, alte câteva zeci de mii de euro. 

Deși la 4 mai din bugetul de stat s-au achitat reclamanților despăgubiri de 1,5 milioane de euro, hotărârea nu a fost executată în partea ce ține de retrocedarea clădirilor casei de comerț „Gemeni”. Statul are de ales – fie reușește să obțină la Curtea Supremă de Justiție anularea unor hotărâri judecătorești și astfel întoarce clădirile vechilor proprietari, fie achită 2,1 milioane de euro din bugetul de stat. 

Aici apar interese și acuzații. Procesul în care agentul guvernamental a cerut revizuirea dosarului bate pasul pe loc, fiind amânată de mai multe ori examinarea acestuia, inclusiv în urma unor cereri de recuzare ale magistraților care urmează să ia decizia. Interesele sunt alimentate și prin faptul că, în 2019, clădirea casei de comerț „Gemeni” a fost preluată de proprietarii companiei Rogob și pusă în gaj la Moldova-Agroindbank pentru 9,5 milioane de euro, aceștia considerându-se proprietari de bună credință.