Principală  —  Ştiri   —   Școlile din UTA Găgăuzia refuză…

Școlile din UTA Găgăuzia refuză să se supună cerințelor MEC. Subiectul primei lecții în școlile găgăuze

Foto: Telegram/ Ilan Șor

Prima lecție în școlile din autonomia găgăuză va fi dedicată temei „Împreună pentru pace: Găgăuzia, ca exemplu de soluționare pașnică a conflictelor”, conform unei circulare în posesia căreia a intrat NM. Totodată, potrivit comunicatului Direcției Generale de Învățământ a Găgăuziei, citat de Nokta, festivitățile de deschidere a noului an școlar vor avea loc pe 2 septembrie în autonomie.

În documentul publicat de NM, profesorilor li „se recomandă să se discute cu elevii despre chestiuni referitoare la devenirii Găgăuziei autonomie, care demonstrează un exemplu de soluționare pașnică a conflictelor, despre diversitatea etnică, lingvistică și culturală ca principale componente ale coexistenței găgăuzilor cu toate popoarele, despre cea de-a treizecea aniversare a înființării UTA Găgăuzia”, se arată în document.

Pe 15 august, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat că prima lecție din anul de studii 2024-2025 va avea genericul „Împreună pentru pace” și va fi obligatorie pentru toate instituțiile de învățământ publice sau private. Pentru organizarea și desfășurarea lecției tematice, diriginților le-au fost recomandate resurse didactice, adaptate la vârsta elevilor, pe care autorități din educație le-au dezvoltat cu suportul Consiliului Europei.

Totodată, se menționează că noul an de studii va începe pe 2 septembrie, iar durata festivității nu va depăși 45 de minute.

Anterior, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a emis o circulară prin care instituțiile de învățământ sunt în drept să decidă ora și data desfășurării careului și a primei lecții din noul an de studii, având de ales între 1 septembrie (duminică) și 2 septembrie (luni). 

Nokta amintește că refuzul de a respecta tema generală a primei lecții „nu este un caz izolat în ultimul timp”. Anterior, școlile din Găgăuzia au refuzat să organizeze lecția dedicată integrării europene la 1 septembrie 2023.