Școala de arte – un nou tip de instituție de învățământ. Cum se va face admiterea și cum se vor desfășura orele
Parlamentul a adoptat o serie de modificări la Codul educației în ședința din 13 decembrie. Astfel, articolul care vizează tipurile instituțiilor de învățământ se completează cu un tip nou, și anume instituție de învățământ artistic complementar – școală de arte.
Potrivit unui comunicat al legislativului, în aceste instituții se vor preda doar discipline de profil artă. Modul de organizare și funcționare a acestor instituții se va stabili printr-un regulament-cadru aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.
Standardele educaționale pentru toate tipurile de învățământ artistic vor fi elaborate de ministerul de profil. Învățământul artistic va fi benevol, iar admiterea se va face în bază de concurs.
„Atât învățământul artistic specializat, cât și cel complementar va fi organizat sub forma lecțiilor teoretice și practice specifice profilului, predate în grup sau individual. Învățământul artistic specializat se va desfășura în instituții de învățământ secundar vocațional de arte, în colegii, centre de excelență și în instituții de învățământ superior. Învățământul artistic complementar se va desfășura în școli de muzică, teatru, arte plastice, dans etc.”, precizează aparatul legislativ.
În prezent, în țara noastră sunt 138 de școli de muzică, artă și artă plastică cu 19850 de locuri de instruire și circa 2300 de cadre didactice.
Pentru lectura a doua, acest proiect de lege a fost comasat cu proiectul de modificare a Codului educației, care prevede interzicerea utilizării telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice în timpul lecțiilor, dar și introducerea, în cadrul învățământului liceal, a unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile în care se va deschide o singură clasă liceală.