Schimbări în Aparatul președintelui R. Moldova: Veaceslav Negruță va ocupa funcția de secretar general, iar Cristina Gherasimov – consilieră a președintei Sandu în domeniul politicii externe și integrării europene
Veaceslav Negruță va fi eliberat din funcția de consilier al președintei Maia Sandu în domeniul economic, în baza cererii de demisie. Acesta urmează să ocupe, din 11 ianuarie, funcția de secretar general al Aparatului președintelui R. Moldova. Decretele au fost semnate de șefa statului marți, 10 ianuarie.
Potrivit documentelor publicate pe site-ul Președinției, Cristina Gherasimov, care a ocupat până în prezent funcția de secretară generală al Aparatului președintelui R. Moldova, va fi eliberată din această funcția și urmează să ocupe funcția de consilieră al președintei R. Moldova în domeniul politicii externe și integrării europene.
„Domnul Veaceslav Negruța se numește, de la data de 11 ianuarie 2023, în funcția de secretar general al Aparatului președintelui R. Moldova”.
„Doamna Cristina Gherasimov se numește, de la data de 11 ianuarie 2023, în funcția de de consilier al președintelui R. Moldova în domeniul politicii externe și integrării europene”, se arată în cele două decrete de numire în funcție.
Cristina Gherasimov a mai fost anterior consiliera președintei Maia Sandu în domeniul politicii externe. Aceasta ocupa funcția de secretară generală a Aparatului președintelui din octombrie 2021.
În luna decembrie 2020, Veaceslav Negruța a fost numit în funcția de consilier al președintei R. Moldova în domeniul economic.
Veaceslav Negruța a ocupat până în luna noiembrie 2022 și funcția de membru al Consiliului de observatori ai companiei Moldovagaz, după ce a fost propus de Agenția Proprietății Publice (APP), a precizat acesta pentru ZdG.
În perioada 2016-2020, Negruța a deținut funcția de expert economic la Transparency International-Moldova. În anul 2016 a fost expert la Centrul de Analiză și Evaluare a Reformelor. În perioada 2009-2013, Negruța a fost ministru al Finanțelor.
Anterior, Ziarul de Gradă a scris că, pe 29 martie 2016, printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție (CSJ), fostul ministrul al Finanțelor, Veaceslav Negruța, era condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz de serviciu, cu lipsirea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de cinci ani.
Negruța a fost învinuit de faptul că, în perioada când ocupa funcția de ministru, nu a luat decizia de a ataca la CSJ o hotărâre judecătorească a Curţii de Apel (CA) Chişinău, prin care Pantelei Sandulachi, deputat în primul Parlament, pe atunci membru al PLDM, partid care-l delegase pe Negruța în funcția de ministru, primea 400 de mii de euro drept despăgubiri, dar şi pentru că a permis executarea hotărârii când aceasta nu era încă definitivă. În consecinţă, 400 de mii de euro, echivalentul la acea oră a 6,2 milioane de lei, au ajuns pe conturile lui Sandulachi. Deşi, ulterior, CSJ anula acea hotărâre, precizând că fostul deputat merita doar o mie de euro, banii care i-au intrat în conturi nu au mai fost recuperaţi.
- Judecătoria Chișinău a emis sentința în dosarul în care Veaceslav Negruța era cercetat pentru abuz de putere. Reacția consilierului președintei în domeniul economic, care a cerut reexaminarea dosarului
- DOC/ Unul dintre viitorii consilieri ai președintei Sandu, condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare, a cerut, în instanță, reexaminarea dosarului. De un an, cazul este REJUDECAT