Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Schimb de focuri la punctul…

Schimb de focuri la punctul de trecere a frontierei dintre Egipt și Fâșia Gaza. Un soldat egiptean a fost ucis

Sursa foto: Getty Images

Un membru al forțelor de securitate egiptene a fost ucis într-un incident armat în apropiere de punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Egipt și Fâșia Gaza, iar o anchetă este în curs de desfășurare, a declarat luni, 27 mai, purtătorul de cuvânt al armatei egiptene, notează Reuters.

Armata israeliană declarase anterior că investighează rapoartele privind un schimb de focuri între soldații israelieni și egipteni.

„În urmă cu câteva ore, un incident armat a avut loc la granița egipteană. Incidentul este în curs de examinare și se poartă discuții cu egiptenii”, a declarat armata israeliană într-un comunicat.

Israelul a preluat controlul punctului de trecere a frontierei Rafah din partea Fâșiei Gaza la începutul acestei luni, în timp ce și-a intensificat ofensiva militară în zonă, atrăgând critici puternice din partea Egiptului.

Egiptul este îngrijorat de faptul că palestinienii ar putea fi strămutați din sudul Fâșiei Gaza în urma ofensivei și, de asemenea, a acuzat în repetate rânduri Israelul că a împiedicat livrările de ajutor umanitar în teritoriu, lucru pe care Israelul îl neagă.

Egiptul și Israelul au semnat un tratat de pace în 1979 și au cooperat îndeaproape în ceea ce privește problemele de securitate din jurul granițelor dintre Israel, Peninsula Sinai din Egipt și Fâșia Gaza. Ei au menținut împreună o blocadă a Fâșiei Gaza după ce Hamas a preluat controlul asupra teritoriului în 2007.

De-a lungul timpului, incidentele de securitate între cele două țări au fost rare.

În octombrie 2023, la două săptămâni după începerea războiului din Gaza, Israelul a declarat că unul dintre tancurile sale a lovit accidental o poziție egipteană în apropierea frontierei cu Gaza, iar autoritățile egiptene au spus că mai mulți polițiști de frontieră egipteni au suferit răni ușoare.

În iunie 2023, trei soldați israelieni și un ofițer de securitate egiptean au fost uciși într-un conflict la graniță.