Scandal în două acte la Teatrul Luceafărul. Actriță: „Eu vedeam că noi manipulăm spectatorul și asta nu este corect”
După ce regizorul David Schwartz a acuzat conducerea Teatrului Republican „Luceafărul” de cenzură, afirmând că spectacolul regizat de acesta, „Invizibil”, a fost amânat după ce directorul artistic ar fi fost telefonat de o reprezentantă a conducerii, instituția a venit cu o reacție printr-un comunicat. Potrivit acestuia, „o mare parte din actori” nu au fost de acord cu faptul că regizorul a încercat, prin intermediul spectacolului, să-și exprime viziunile politice care nu rezonau cu cele ale actorilor, motiv pentru care atmosfera de lucru a devenit tensionată.
Ziarul de Gardă a contactat doi actori din distribuția spectacolului, dar și pe directorul artistic al Teatrului Republican „Luceafărul” pentru a afla mai multe detalii pe acest caz.
Acuzațiile lui Schwartz
Într-un interviu apărut pe un portal autohton, regizorul David Schwartz a declarat că totul a început atunci când scenografa de costume a refuzat să participe la realizarea spectacolului, afirmând că proiectul este „antipatriotic” și „împotriva regimului actual”.
După acest episod, regizorul ar fi vorbit cu Veaceslav Sambriș, director artistic al teatrului. Într-o discuție la care era de față și actrița Vitalia Grigoriu, directorul i-ar fi spus că „nu i se pare nimic în neregulă” și că textul e foarte echilibrat.
Ulterior, însă, potrivit regizorului, Veaceslav Sambriș ar fi primit un telefon de la consiliera „unui organism de conducere a țării”, care i-ar fi spus că a auzit despre conținutul scenariului și ar fi întrebat dacă nu cumva teatrul face „campanie împotriva PAS înainte de a alegeri”.
Cu aproximativ 10 zile înainte de contramandarea repetițiilor, după cum afirmă David Schwartz, Veaceslav Sambriș și Vitalia Grigoriu l-au chemat în birou.
„A început o discuție care m-a lăsat perplex. Slava Sambriș mi-a povestit că s-ar fi întîlnit cu cineva care e din anturajul conducerii politice (…). Ea l-ar fi atenționat că textul circulă deja pe la multă lume, că e foarte problematic și că sunt deja multe discuții despre acest text. Veaceslav Sambriș mi-a spus că, în urma acestei discuții, el nu a dormit toată noaptea, că pur și simplu îi e frică pentru el, și, mai ales, pentru Vitalia Grigoriu”, susține Schwartz.
Peste un timp, una dintre actrițele care trebuia să joace în spectacol s-a îmbolnăvit, premiera fiind amânată din acest motiv. Totuși, David Schwartz afirmă că actrița ar fi participat în acea perioadă în cadrul altor spectacole.
Poziția Teatrului Republican „Luceafărul”
Conducerea Teatrului Republican „Luceafărul” a publicat la scurt timp un comunicat, în care afirma că neînțelegerile cu David Schwartz s-au iscat pentru că acesta nu a protejat identitatea persoanelor publice care au acceptat să ofere informații sub protecția anonimatului pentru realizarea scenariului, accentuând prin indicații referitoare la costum, accesorii și limbaj particularități fizice recognoscibile sau indicii care expuneau astfel persoana.
Totodată, într-un alt comunicat, publicat din numele actorilor, se menționează faptul că regizorul ar fi conferit o conotație politică spectacolului, acest lucru nemulțumind actorii. Astfel, atmosfera de lucru a devenit „tensionată”, ceea ce, potrivit comunicatului, a dus la îmbolnăvirea actriței, motiv pentru care conducerea a și amânat premiera.
Instituția mai afirmă că regizorul a făcut mai multe declarații, pe care le-a catalogat drept „dubioase”: ”Ucraina e de vină pentru acest război; Ucraina trebuie să cedeze teritorii Rusiei de dragul încetării războiului; dacă Rusia nu ataca Ucraina, Ucraina avea să atace Rusia; Rusia vrea doar să-și întoarcă teritoriile istorice; vorbitorii de limbă română din Republica Moldova sunt de vină pentru războiul din Transnistria (pentru că discriminează vorbitorii de limbă rusă)”.
„Declarații în care recunoaștem retorica putinistă, care este distribuită prin intermediul mijloacelor de propagandă susținute și diseminate de Kremlin, cu care noi nu suntem de acord, lucru pe care l-am și declarat direct”, se mai arată în comunicat.
În plus, Schwartz a scris sinopsisul spectacolului, iar la final, fără să coordoneze cu direcția teatrului, potrivit comunicatului, a adus mulțumiri unor persoane afiliate politic.
Directorul artistic: „A sunat doamna consilieră și a zis „Ce se aude la voi, am auzit că a fost un scandal?”
Contactat de ZdG, Veaceslav Sambriș, directorul artistic al Teatrului Republican „Luceafărul”, a declarat că regizorul nu a convenit cu el asupra draftului textului, așa cum ar fi trebuit.
„Domnul regizor a preferat, intenționat sau din neatenție, să nu-mi dea mie textul, ceea ce nu se face, de regulă textul ajungând la directorul artistic”, a explicat acesta.
Astfel, draftul a fost trimis direct scenografilor. Sambriș a confirmat că scenografa pe vestimentație, văzând documentul, a refuzat din start să participe la spectacol. Ulterior, el a fost sunat de consiliera președintei, Angela Brașoveanu, care a întrebat despre conflictul iscat dintre scenografă și regizor.
„A sunat doamna consilieră și a zis „Ce se aude la voi, am auzit că a fost un scandal?”. Și i-am povestit. Atât. Asta a fost tot. A fost un telefon absolut uman. I-am și spus lui David că m-a sunat consiliera, pentru că s-a îngrijorat că au zis că a fost un scandal. M-a sunat să mă întrebe, atât. După aceasta nu am avut niciun apel de nicăieri”, susține Veaceslav Sambriș.
De asemenea, directorul artistic a confirmat că l-a chemat pe regizor în cabinetul său pentru a discuta despre un pasaj din scenariu, acest lucru însă a avut loc după o întâlnire cu un cunoscut, și nu cu cineva din anturajul conducerii politice, cum a declarat David Schwartz în interviu.
„M-am întâlnit cu un cunoscut care nu are nicio funcție în domeniul politic, care mi-a spus că prin oraș se aude că noi pregătim un atac la teatru asupra guvernării. M-am panicat puțin auzind așa zvonuri. Am chemat regizorul în cabinet și i-am zis despre aceste zvonuri. (…) L-am rugat să aibă grijă de anumite aspecte, așa cum ne-am înțeles de la început. L-am rugat să scoată un pasaj, care pentru mine era deranjant, nu eram de acord cu el și marea parte a actorilor nu era de acord cu el”, a declarat Veaceslav Sambriș.
Ce spun actorii
Ziarul de Gardă a discutat cu Radu Canțîr, unul dintre actorii din distribuție, care a confirmat faptul că spectacolul într-adevăr „devenise unul politic”.
„Noi am ajuns să nu fim de acord cu ceea ce era în text pentru că se manipula cu opinia publică. (…) Viziunile noastre, ale actorilor, nu sunt ca și cele ale regizorului”, a declarat actorul.
Totodată, potrivit lui, David Schwartz a inclus în text și declarațiile unor refugiați din Ucraina, care însă nu erau fortificate prin dovezi.
„Luasem interviu de la doi refugiați ucraineni, care ne-au relatat niște chestii din auzite, care nu au o bază concretă, despre cum ar funcționa corupția în armata ucraineană. Acest fapt nu are nicio legătură cu tema spectacolului propus, care este corupția în R. Moldova. Ulterior s-a renunțat la această scenă, dar cu mare greu”, a explicat Radu Canțîr.
Totuși, actorul a tins să menționeze că situația este, din punctul lui de vedere, mai mult o „ciocnire” de opinii.
„Noi cu David din punct de vedere actor – regizor am lucrat foarte bine și e un regizor care știe să ceară și să dea indicații unui actor. Ceea ce s-a întâmplat e o ciocnire dintre viziuni și atât”, a spus Canțîr.
Am discutat și cu Dorina Tataru, actrița care s-a îmbolnăvit în urma conflictului cu regizorul David Schwartz, motiv pentru care spectacolul a fost amânat. Aceasta a declarat pentru ZdG că s-a întors pe scenă abia la sfârșit de tratament. Totodată, aceasta a reiterat spusele colegului său, afirmând că regizorul a încercat să-și exprime viziunile politice prin acest spectacol.
„Am încercat să discutăm cu regizorul, „așa nu merge, așa nu e bine, aici sunt falsuri, manipulări”, la care dumnealui nu mergea la niciun contact cu noi. Când am văzut spectacolul cap-coadă am văzut că multe lucruri sunt întoarse invers. Eu ca actriță am simțit că sunt pusă într-o lumină foarte proastă, eu trebuie să spun pe scenă niște chestii care nu mă reprezintă și eu nu sunt de acord cu ele. (…) Eu vedeam că noi manipulăm spectatorul și asta nu este corect”, a relatat Dorina Tataru.
David Schwartz este un regizor român și co-fondatorul teatrului MACAZ din București. Potrivit site-ului românesc Dor, după facultate, David a ales să se concentreze pe teatru politic.