Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SBU a neutralizat o rețea…

SBU a neutralizat o rețea de agenți FSB care pregăteau bombardamente în 6 regiuni ale Ucrainei

Sursă: ukrinform

Serviciul de contrainformații al Ucrainei (SBU) a neutralizat o rețea de agenți FSB ruși la scară largă care pregătea atacuri cu rachete, bombe și drone ale armatei ruse în șase regiuni ale Ucrainei, potrivit Ukrinform, informația a fost raportată de centrul de presă SBU.

„În urma unei operațiuni speciale în mai multe etape, nouă agenți ruși au fost reținuți simultan în Dnipro, Zaporizhzhia și Sumy, precum și în regiunile Donețk, Odesa și Kirovohrad. În scopuri conspirative, suspecții au acționat separat, dar au fost conectați la un ofițer FSB. Identitatea sa a fost deja stabilită de Serviciul de Securitate”, se arată în comunicat.

Potrivit Ukrinform, la instrucțiunile unui ofițer de informații rus, agenții au colectat coordonatele pentru atacuri ulterioare asupra pozițiilor Forțelor de Apărare și a instalațiilor de infrastructură critică.

Grupul inamic includea doi oficiali. Unul dintre ei este un funcționar al Consiliului Local Dnipro, iar celălalt este șeful unui departament al Consiliului Local Yuzhne din regiunea Odesa.

Ei au stabilit locațiile sistemelor de apărare aeriană și substațiile electrice cheie pentru a ajusta bombardamentele rusești pe teritoriul ambelor regiuni.

Alți doi agenți recunoșteau locațiile fortificațiilor și pozițiile de tragere ale artileriei grele ale forțelor armate ucrainene lângă Pokrovsk și Chasiv Yar, iar complicele lor aduna informații despre concentrarea personalului și a echipamentului militar al apărătorilor Kurakhove din regiunea Donețk.

De asemenea, printre agenții ruși s-au numărat doi manageri și un student universitar care au înregistrat mișcarea eșaloanelor Forțelor Armate ale Ucrainei spre frontul de est.

Un alt trădător a fost un fost ofițer al miliției desființate care a „raportat” invadatorilor consecințele atacului rusesc asupra uneia dintre hidrocentralele ucrainene.

Potrivit anchetei, persoanele reținute au intrat în atenția FSB fiind „comentatori” activi în chat-urile canalelor Telegram pro-Kremlin.

În timpul perchezițiilor, SBU a confiscat telefoane mobile cu dovezi de informații și activități subversive în favoarea Rusiei.

Presa ucraineană scrie că anchetatorii SBU le-au trimis notificare de suspiciune în temeiul părții 2 a articolului 111 din Codul penal al Ucrainei (înaltă trădare comisă sub legea marțială).

Infractorii se află în custodie și riscă închisoare pe viață cu confiscarea proprietății.