Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șase persoane găsite vinovate în…

Șase persoane găsite vinovate în cazul scurgerii de informații de la examenele de absolvire a gimnaziului. Cinci raioane vizate

Imagine simbol/noi.md

Șase persoane au fost găsite vinovate în cazul anchetei pornite în urma apariției în spațiul online în timpul desfășurării probelor de examen de absolvire a gimnaziului, a subiectelor și soluțiilor acestora, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Persoanele urmează să fie sancționate conform legii.

Potrivit MEC, mecanismele de securizare a testelor de examen, utilizate în sesiunea 2024, au permis identificarea imediată de către ANCE a instituțiilor de învățământ de unde au avut loc scurgerile de informații în timpul probelor de examen.

Astfel, toate materialele acumulate au fost transmise către Inspectoratul Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General al Poliție (IGP), scrie MEC, iar persoanele care au fost identificate sunt din raioanele: Glodeni, Criuleni, Sîngerei, Florești și Anenii Noi.

INI a remis copiile materialelor către IP Glodeni, IP Criuleni, IP Sîngerei, IP Florești, IP Anenii Noi pentru aplicarea sancțiunilor prevăzute de art. 3304 Cod Contravențional (se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unităţi convenţionale, în cazul persoanelor fizice; cu amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale în cazul persoanelor juridice; și cu amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale în cazul persoanei cu funcţie de răspundere și cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an).

MEC scrie că va monitoriza în continuare rezultatele anchetei.

Pe 5 iunie 2024, MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) s-au autosesizat pe marginea informațiilor apărute anterior în spațiul online cu referire la presupusele servicii de vânzare a testelor de la examenele naționale de absolvire și a condamnat orice practici care încalcă principiile de integritate în procesul de evaluare a elevilor.

Ulterior, Ministerul a transmis în adresa Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne un demers prin care a fost solicitată examinarea cazului suspect de escrocherie apărut pe rețelele de socializare.